Följetongen om det öde Smedsuddshuset, eller annexet, kan vara på väg att nå vägs ände. Flera förslag för huset har presenterats för staden och enligt fastighetskontoret förs diskussioner med flera intressenter och de hoppas kunna skriva avtal och dra igång renovering under nästa år.

https://www.mitti.se/nyheter/de-vill-skapa-mini-rosendal-vid-smedsuddsbadet/reptlb!tdIUcxh0HyNxzHvHv2qqA/

Enligt tidigare beräkningar från fastighetskontoret skulle en renovering landa på fem-tio miljoner kronor.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker att det är en ”positiv dialog” med aktörerna och uppskattar engagemanget i frågan, men kan inte ge några löften om budgetpengar för nästa år.

”Grundproblemet för oss är att vi inte kan lägga tio miljoner av skattebetalarnas pengar för att iordningsställa en lokal utan någon aktör som har förmåga att betala hyra, så att vi kan motivera investeringen ur ett skattebetalarperspektiv. Men nu pågår samtal med flera sådana aktörer, och jag hoppas man kommer vidare i diskussionerna så snabbt som möjligt”, uppger han i en skriftlig kommentar.

https://www.mitti.se/nyheter/upprop-for-kulturhus-vid-smedsuddsbadet/reptki!3ghkgS7nhlujYw@eeHVw/

Stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L) har tidigare lobbat för att staden centralt måste ta tag i huset då det ligger under fastighetskontorets ansvar, kanske genom att låta privata aktörer finansiera upprustningen mot ett längre hyreskontrakt. Men enligt Wedin skulle stadsdelen kunna dra sitt strå till stacken genom att ta på sig hyran.

”Den snabbaste lösningen hade ju varit om stadsdelen önskat skriva ett hyresavtal för att bedriva verksamhet i lokalen eller upplåta den åt verksamhet som man lokalt anser vara bra för stadsdelen”, skriver han.

Så om det finns en privat aktör som är villig att betala hyra, då är staden villig att bekosta renoveringen? Eller måste en aktören även finansiera den helt eller delvis`?

”Det är en förhandlingsfråga. Men vi ser med fördel på aktörer som vill medfinansiera upprustning.”