Inga lånecyklar i Stockholm nästa år

Den sista oktober plockas Stockholms stads lånecyklar in för säsongen och de kommer inte ut igen i vår. Upphandlingen av ett nytt avtal har havererat och ett nytt kan dröja ända till 2020.

  • Publicerad 07:49, 25 okt 2018

– Vi arbetar nu med en ny upphandling och målsättningen är att ett lånecykelsystem ska finnas på plats så snart som möjligt, men det kommer att bli svårt att klara till våren 2019, säger Jonas Eliasson, förvaltningschef på trafikkontoret.

I tolv år har det funnits ett system för lånecyklar i Stockholm, Stockholm City Bikes.

Större område och tillgängliga dygnet runt var målet

Avtalet gick ut i fjol och trafiknämnden gav trafikkontoret i uppdrag att upphandla ett nytt system för lånecyklar.

Målet med upphandlingen är att de nya cyklarna ska finnas i hela staden och vara tillgängliga dygnet runt, året om.

Upphandlingen 2017 överklagades

I september 2017 var upphandlingen klar, men den överklagades till Förvaltningsrätten. För att det skulle finnas lånecyklar i väntan på att ett nytt system förlängdes det befintliga avtalet fram till och med oktober i år.

I somras kom domstolen fram till att staden valt en för lång avtalstid och att upphandlingen därför måste göras om.

Nytt lånecykelsystem troligen först 2020

Att återigen förlänga det befintliga avtalet är inte förenligt med lagen om upphandling av koncession, bedömer stadens jurister. Så några lånecyklar ser det inte ut att bli, åtminstone inte till våren 2019.

Jonas Eliasson tror att det är mer realistiskt att tänka sig att ha ett nytt lånecykelsystem på plats till säsongen 2020.

Rekordmånga cykellån 2018

Säsongen 2018 har nästan 700 000 cyklar lånats, en vecka innan cyklarna tas bort den 31 oktober. Det är fler än någonsin tidigare sedan lånecykelsyctemet infördes.

City Bikes beklagar att det inte blir någon fortsättning och har erbjudit sig att ställa systemet till stadens förfogande ytterligare en säsong helt utan kostnad för Stockholms Stad, men det har alltså inte hjälpt. Nu uppmanar man sina kunder att protestera genom att höra av sig till de ansvariga politikerna i Stadshuset.