Inga hyresrätter till Skärholmen

De kommunala bostadsbolagen ska bygga över 1 000 nya hyresrätter i söderort – men inga i Skärholmen.

  • Publicerad 13:58, 23 mar 2014

Att det byggs färre nya bostäder i Skärholmen än i andra stadsdelar har Lokaltidningen Mitt i skrivit om flera gånger. En av anledningarna är att privata byggbolag inte har velat göra de stora investeringar som krävs.

Men de kommunala bostadsbolagen då? Nej, när Alliansen i förra veckan presenterade tio nya markanvisningar till Familjebostäder, Stockolmshem och Svenska bostäder blev Skärholmen utan.

– Jag hade verkligen trott att Skärholmen var en av platserna som skulle finnas med i den här satsningen. Om de kommunala bolagen börjar bygga här är jag övertygad om att privata bolag skulle följa efter, säger Jan Jönsson (FP), ordförande i stadsdelsnämnden.

Han påminner om ett tal som finansborgarrådet Sten Nordin (M) höll 2008, när Skärholmen fyllde 40 år.

– Då talade han sig varm för att bygga bostäder utmed Skärholmsvägen.

Sten Nordin minns det där talet, och säger sig vara medveten om Skärholmens problem.

– Vi vet att det finns starka önskemål om att det ska byggas mer där och vi delar de önskemålen. Vi håller på och jobbar med fler markanvisningar och kommer att återkomma om Skärholmen, säger han.

Varför tog ni inte chansen redan nu?

– Vi kommer att göra det. Det ska byggas i Skärholmen också.

2034 är var fjärde svensk 08:a

Stockholm Vi vet redan att de unga lämnar landsbygden och flyttar till storstäderna. Snabbast växer storstäder och förorts­kommuner. Men stockholmsområdet växer till och med snabbare än väntat, visar SCB:s prognoser. Fram till 2045 kommer befolkningen här att öka med en tredjedel, eller 32 procent. Det innebär 700 000 nya stockholmare.

Redan 2034 kommer var fjärde svensk att bo i Stockholmsregionen, visar en prognos från SCB.

Vi jobbar med fler markanvisningar och kommer att återkomma till Skärholmen.

Åtta bilar skadades vid bilbrand i radhusområde

SÄTRA Vid kvart i ett natten till i torsdags brann två bilar på Gillsätragränd. Totalt brandskadades åtta bilar av lågorna. Vittnen har sett en person lämna platsen i bil.

– Vi misstänker inte något ungdomsgäng, säger Anders Carlsäter, biträdande närpolischef.

En person i området berättar hur flera grannar sprang ut mitt i natten för att försöka rädda sina bilar. Enligt uppgift var det här den andra bilbranden i området på kort tid.