Inga hjärtstopp under årets Midnattsloppet

Inga hjärtstopp. Lugnare än tidigare år. 27 000 löpare sprang Midnattsloppet i lördags, något färre än i fjol. Omkring 100 000 besökare beräknas ha kantat gatorna under löparfesten.

  • Publicerad 14:45, 19 aug 2018

Göran Qvarfordt, en av arrangörerna för Midnattsloppet på Söder i Stockholm, låter nöjd när han kommenterar lördagskvällens arrangemang:

– Vi är jättenöjda, det flöt på bra, med polis, banchefer och andra som alla upplevde det som ett bra genomfört arrangemang.

”Perfekt väder”

Vädermässigt var det perfekta förhållanden för en löpartävling, enligt Göran Qvarfordt, svalt och lätt duggregn.

– Sedan hade vi hoppat på fler deltagare. Det var 27 000 löpare i stora loppet jämfört med 31 000 i fjol. 2014 var det 42 0000 deltagare.

En av anledningarna tror Göran Qvarfordt kan vara att det arrangeras allt fler löparlopp. Det kan även finnas andra förklaringar:

– Den varma sommaren. Det är ingen som har varit ute och sprungit i sommar, det har varit tufft för en vanlig vardagsmotionär att ge sig ut och springa när det varit så varmt.

Lördagskvällen bjöd dock på bra väderförhållanden:

– I går var det fantastiskt löparväder. Löparna hade kommentarer som, gud vad skönt inte drunkna i sitt eget svett.

Hur många stod och tittade på loppet?

– Det är en godtycklig siffra, vi står inte och räknar men det kan ha handlat om hundratusen människor.

Tre hämtades med ambulans

Ambulans fick hämta tre personer, varav två hade kollapsat. Sedan var det som alltid några löpare som ramlade och ådrog sig skrubbsår. Ingen av deltagarna drabbades dock av hjärtstopp vilket annars brukar inträffa varje år. Enligt de rapporter Qvarfordt fått från sjukvården var årets upplaga det lugnaste Midnattsloppet hittills.

Herrklassen vanns av Olle Waleräng, damklassen av Sandra Eriksson. Samtliga resultat finns att läsa på Midnattsloppets hemsida.

Tävlingen hölls för 37:e året.