Kenny Mattsson på sin gelateria är en av många som haft inbrott senaste tiden. Foto: Pekka Pääkkö

Inga gripna efter brottsvåg i Nacka: ”Det är för jäkligt”

En rad pizzerior, en glassbar, ett närlivs och ungdomar utomhus har utsatts för brott under en veckas tid. Allt har skett i de östra delarna av Nacka kommun. – Många ungdomar har rört sig i Björknäsområdet en tid, men brotten går inte direkt att koppla till dem, säger Andreas Campbell på polisen.

  • Publicerad 11:47, 7 maj 2020

Det var mellan 22 april och 28 april som ovanligt många inbrott och rån skedde i de östra delarna av Nacka – utan att polisen hittills hittat en enda misstänkt gärningsman.

Brotten har skett i områden där liknande brott sällan sker.

– Det rör sig bara om 400-500 kronor, men inbrottet har nu tvingat oss att sluta med kontanthantering vilket drabbar de yngsta barnen som inte har kort eller Swish. Barnen blir ju tyvärr de stora förlorarna, säger Kenny Mattsson vars gelateria i Tollare är ett av ställena som haft inbrott.

Personen har mc-hjälm på, går bara in och tar kassan och drar

Kenny Mattsson har sett tjuven på övervakningskamera

Han suckar djupt och är smått bedrövad när Mitt i träffar honom.

– Det är fruktansvärt onödiga brott detta, säger han.

Glassbarens inbrottslarm gick på natten. En av rutorna hade krossats med en sten. Kassalådan och växelkassan var borta.

En tjuv fångades på övervakningskameran.

– Personen har mc-hjälm på, går bara in och tar kassan och drar, berättar Kenny, som själv bor bara en minut från glassbaren.

– Polisen var väldigt snabba och kom två minuter efter mig. Det här ligger ju trångt till ute på kajen, så det känns som ren otur att vi inte hann ta de skyldiga.

Glassmästaren Kenny Mattsson på Tollare kaj har tvingats sluta med kontanter i veckan vilket drabbar de yngsta kunderna, menar han. Foto: Pekka Pääkö

Den tomma växellådan hittade polisen i Tollares hundrastgård.

– Jag har en självrisk på 9 000 kronor. Rutan tar fyra veckor att fixa. Det är jättetråkigt och konstigt att inga grannar hann reagera. Det finns lägenheter precis intill och detta borde ha hörts, säger Kenny och pekar mot balkongerna runtom.

Närlivsbutiken Nära dej på Tollare torg rånades under knivhot samma helg.

Ovanligt för det nya, välbärgade familjeområdet.

På 10 år är detta det första inbrott vi utsatts för

Saban Yilmaz, Pizzastugan Ektorp

– Det är ju inget område som det brukar vara ordningsstörningar i. En vild gissning är att knivrånet och inbrottet är tillfälligheter, säger Andreas Campbell, operativ koordinator på Nackapolisen.

På pizzerian Ciao Bella vid Boovallen, där Mitt i inte fått tag på ägaren, berättar anställda att pizzerian råkade ut för exakt samma typ av inbrott som Kennys gelateria samma helg. Man har nu satt upp galler.

– De krossade fönstren på fredagskvällen, tog sig in och fick med sig växelkassan på 1 000 kronor, säger en anställd.

Det slutar inte där.

Helin pizzeria i Björknäs, Italian slice pizzeria vid Boo och Pizzastugan Ektorp har utsatts för exakt samma typ av inbrott samma helg.

– De bröt sig in och tog växelkassan. På 10 år är detta det första inbrott vi utsatts för. Det känns som att det är dagens ungdom. Jättetråkigt, säger Saban Yilmaz på Pizzastugan Ektorp.

På Italian slice pizzeria har tre fönster krossats, berättar personalen.

De skyldiga slog sönder en av Kennys glasrutor, tog sig in och stal kassan. Nu har han satt upp en pappskiva och tvingas betala 9 000 kronor i självrisk. Foto: Pekka Pääkö

– Två gånger på några dagar bröt de sig in och tog kassalådan. Totalt blev vi av med 2 000 kronor. Vi tror att första inbrottet skedde natten mellan den 22:e och 23:e april och det andra söndagen den 26:e. Vi har aldrig varit utsatta tidigare. Det innebär en massa jobb för oss, säger ägaren.

Ungdomsgäng i vågor

I Björknäs har även två personrån skett, samtidigt som polisen sett hur fler ungdomar rört sig ute i Björknäsområdet den senaste tiden.

Natten mellan den 25:e och 26:e april rånades en person på sin moped av tre maskerade gärningsmän som slog personen med något tillhygge innan de tog mopeden och försvann.

Några dagar senare, på tisdagskvällen den 28:e april. blev en pojke utsatt för ett rånförsök av två personer på moped. Pojken gick på gångbron över väg 222 när rånarna slog telefonen ur handen på honom. Pojken lyckades dock plocka upp den från marken och sprang hem.

Frågan är, finns det en röd tråd mellan alla brott?

– Det kommer lite i vågor med ungdomskonstellationer som hänger runt. Nu har det varit en period med många ungdomar som rört sig i Björknäsområdet, men brotten går inte direkt att koppla till ungdomarna. Vi vet inte om det kan finnas kopplingar, men försöker utreda det, säger Andreas Campbell på polisen.

Kenny Mattsson, som drabbades av inbrott natten mot fredagen den 25 april, tycker det är ”för jäkligt” att butiksägarna inte kan få lugn och ro i dessa tider som redan är tunga för många.

Nattvandring kan vara på gång

– Brotten har lyfts i grannsamverkan här i området, och kanske kan nattvandring vara på gång i alla fall, säger han.

Andreas Campbell uppmanar folk som vet något om brotten att höra av sig till polisen.

– Ströinbrott sker alltid i området, men ovanligare är många brott under en kortare period på detta sätt. Här har vi ju bland annat minst tre inbrott mot tre pizzerior under samma natt, säger han.