Fortfarande inga generella hälsokontroller på Arlanda av resenärer från områden som särskilt drabbats av coronavirus. Foto: Mostphotos

Inga generella coronakontroller på Arlanda

11 plan från norra Italien och ett plan från Teheran, Iran, landade i lördags på Arlanda. Det finns inga beslut om generell hälsokontroll av passagerare från länder som har särskilt många fall av coronavirus. Samtidigt har SJ infört nya rutiner för sin personal på grund av covid-19..

  • Publicerad 12:10, 29 feb 2020

Under sista sportlovshelgen återvänder många från ledigheten utomlands med flyg till Arlanda eller tåg till T-centralen. Bland planen som landade under lördagen fanns 11 från norra Italien och ett från Teheran, Iran – områden och länder som vid sidan av Kina är särskilt drabbade av corinaviruset covid-19.

Iran är ett av de länder som Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor.

Arlanda har till skillnad från flygplatser i andra länder ingen generell kontroll av passagerare från områden med högt antal konstaterade coronavirusfall.

– Vi följer de rekommendationer som vi får från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia. 

Arlanda har ett par flygningar från Kina i veckan, dessutom alltså flygningar till och från norra Italien och flighten från Teheran som landade något försenad strax efter lunch på lördagen.

God beredskap

Robert Pletzin säger att flygplatsen inte har mandat att på egen hand besluta om eventuellt flygstopp utan har att följa myndighetsbeslut.

Arlanda är dock, påpekar han, en av Sveriges fem karantänflygplatser och ingår i den nationella smittskyddsberedskapen. Det innebär rutiner för hur man ska hantera smittskydd och sjukdomsfall. Det handlar om särskilda upparbetade rutiner, om uppställningsplatser för flygplan som sätts i karantän och om löpande kontakter med sjukvårdsmyndigheter.

– Dessutom finns en vardagsberedskap med sjukvårdsteam dygnet runt på flygplatsen som har rutiner även för den här typen av smittspridning, säger Robert Pletzin.

SJ har valt karantän

SJ valde att under fredagen sätta två SJ-anställda i karantän efter att en person som smittats med coronaviruset åkt tåg mellan Göteborg och Stockholm.

SJ:s personal har efter den bekräftade smittan fått nya instruktioner för sitt arbete. De är tillsagda att undvika närkontakt med personer som exempelvis verkar förkylda.

– De behöver inte utföra alla moment utan kan hålla lite mer avstånd, säger Stephan Ray, presskommunikatör.

På vissa tåg kollar man inte längre heller biljetter och personal behöver inte utföra alla moment i biljettkontrollen.

– Man behöver som resenär inte sträcka fram telefonen. Det kan man hoppa över. Det räcker för personalen med en okulär besiktning.

SJ:s tågtrafik rullar dock på som vanligt.

Har liknande diskussioner förts bland personalen på Swedavias flygplatser?

– Det har det, både i ledningen och bland personalen som jobbar bland resenärer. Beroende på funktion varierar det i olika grad hur mycket kontakt man har med resenärer. Utgångspunkten även här är rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare, som säger att risken för att bli smittad är fortsatt låg, säger Robert Pletzin.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten säger till SVT Nyheter att flygplatser inte är en effektiv plats att kontrollera människor.

– Det ger istället en falsk känsla av trygghet. Istället finns det information till resenärer. Man måste rikta insatserna på ett rimligt sätt. Får man symptom ska man kontakta sjukvården helt enkelt.