Det sällsynt kraftiga skyfallet den 26 maj var en stor påfrestning för dagvatten- och avloppsvattensystemet i Stockholm. Vid Långsjön reagerade många, som såg både toapapper, avföring och död småfisk flyta omkring.

Men enligt miljöförvaltningen utgjorde de tillfälliga utsläppen ingen långsiktig fara för Långsjön.

– Vid sådana här händelser kan bakteriehalten höjas tillfälligt men sedan sjunker den. Både Stockholm Vatten och Avfall och stadens ansvarige för mätningar av badvattenkvalitet har konstaterat att inga gränsvärden för bakteriehalter överskreds en tid efter skyfallet, säger Juha Salonsaari, enhetschef på vattenmiljöenheten vid miljöförvaltningen.

Reningsverk moderniseras

Men det är förstås ett problem att systemet inte klarar riktigt stora skyfall. När sådana drabbar Stockholm måste man släppa ut avloppsvatten vid så kallade breddpunkter – ett slags nödventiler som gör att reningsverken inte överbelastas. Det var vad som hände vid Långsjön, enligt Juha Salonsaari.

– Det är förstås inte bra, och det pågår ett arbete med att bygga bort breddpunkterna vid Mälaren, Långsjön och andra mindre sjöar och vattendrag. Upprustningen av Henriksdals reningsverk som Svoa gör är jätteviktig för att man ska klara det.

Fler kraftiga skyfall

Arbetet är nödvändigt inte minst för att skyfallen förväntas bli vanligare, på grund av klimatförändringar.

– Svoa har ansvaret för att anpassa vatten- och avloppssystemet. Stockholms stad arbetar för att minska översvämningsrisken när man bygger nytt. Det måste finnas grönska som kan suga upp vatten, säger Juha Salonsaari.

Han betonar också att den påverkan som sker på Långsjön 365 dagar om året, bland annat genom dagvatten som släpps ut, påverkar sjön betydligt mer än enstaka skyfall. Som Mitt i tidigare berättat har ett stort arbete också startat för att gör sjön renare, genom ett samarbete mellan Stockholm stad och Huddinge kommun.