Inga fler food truck-träffar vid Skrapan

Söndagsklustret med matbilar vid Skrapan blev ett kortvarigt nöje. Förra helgen körde p-vakter bort de rullande gatuköken, som nu är portade från Vartoftagatan.

  • Publicerad 11:12, 24 okt 2013

När Hornstulls marknad tog slut åkte flera matbilägare i stället till Vartoftagatan vid Skrapan och Åsö gymnasium för att sälja gatumat tillsammans under några timmar. Men efter ett par succésöndagar med mycket folk fick förra helgens minimatmarknad flytta på sig.
– Det var parkeringsvakter som sa att vi inte kunde stå där, på vägen vid Skrapan. Vi hade tolkat det som att det var ett parkeringsförbud på platsen men att vi kunde stå där med våra food trucks-tillstånd, men parkeringsvakterna var av en annan uppfattning, säger Kristofer Lund på Bun bun truck.

Agerade korrekt
När Södermalmsnytt tar kontakt med trafikkontoret visar det sig att parkeringsvakterna agerat helt korrekt. Det råder stannandeförbud, finns en lastplats och en cykelbana på Vartoftagatan och på ingen av de platserna är det tillåtet att parkera, oavsett om man har tillstånd för ett rullande gatukök eller inte. Och något undantag kan trafikkontoret inte göra.
– Att få dispens just här är inte aktuellt. Det kan tyckas fyrkantigt, men många olika intressen i gaturummet ska vägas samman. Vi har också att rätta oss efter de olika lagar och författningar som styr hur den allmänna platsmarken ska eller kan användas, säger enhetschefen Karin Hebel på trafikkontoret.

Hoppas på samlingar
Nu lider snart food truck-säsongen mot sitt slut. Vädret gör att flera matbilägare kommer att trappa ner försäljningen, enligt Kristofer Lund. Men nästa säsong tror han på fler matbilsammankomster, trots att det nu är slut med samlingarna vid Skrapan.
– Vi vill gärna se till att det blir flera tillfällen per vecka som vi kan stå tillsammans. Alla tycker att det är roligast så, så det är min spaning inför näst år, säger han.