Som packade sillar. Såhär såg det ut vid Sicklasjön i måndags. Foto: Eric Thorsson

Inga extra vakter – så ska Nacka motverka trängsel på baden

Reaktionerna rasade in när Mitt i lade ut en bild på den proppfulla badstranden vid Sicklasjön i måndags. Men hur ska kommunen jobba för att komma till rätta med trängseln? – Det är en kombination av vad kommunen gör och individens eget ansvar,säger Mats Bohman, Nacka kommun.

  • Publicerad 05:00, 5 jun 2020

”Här ser man så tydligt att folk inte kan hantera vårt slappa lama förhållningssätt med Rekommendationer….. Fint väder = folk lämnar hjärnan hemma 😪😪😪”


Det är en av de reaktioner som kom på Mitt i Nackas facebookinlägg som visade ett överfull strand vid Sicklasjön i måndags. 

Sommaren 2020 kommer att bli annorlunda på många vis. När värmen nu äntligen kommer och semesterresorna inte kan genomföras kommer ett ökat tryck på badpalserna som ett brev på posten.

Betonar eget ansvar

Men hur ska kommunen få bukt med trängsel och risk för smittspridning? Vi frågade Mats Bohman, trafik- och fastighetsdirektör på Nacka kommun.

– Vi tror på god upplysning i kombination med individens eget ansvar, säger han.

Kommunen påminner och medborgarna själva ska ta ansvar för att ”hålla ut och hålla i”  och följa myndigheternas rekommendationer.

Enligt Mats Bohman gäller inte regeln om folksamlingar på mer än 50 personer på badplatser. Men någon trängsel får det inte bli.

Det här är skylten som kommer att möta dig på Nackastränderna i sommar.

Fyra badbollar mellan soldyrkarna

Nacka kommun har tryckt upp skyltar för att påminna folk. Minst fyra stora badbollar, två meter, ska det vara mellan folk på badplatsen.

– Vi räknar med att väldigt många kommer att ”hemestra” i år. Vi kommer att sätta upp liknande skyltar på utegym och väl frekventerade lekplatser.

Kommunen har inte planerat för att anlita badvärdar, vakter eller liknande på badplatserna för att stävja trängsel.

Men vad gör ni om folk bara struntar i alla rekommendationer ändå?

Det är problematiskt. Vi kan bara vädja till medborgarna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om det blir ordningsstörningar blir det en polisiär sak.