Haninges bad har klarat sig från algblomningen. Foto: Åsa Sommarström

Inga alger bland baden i Haninge kommun

Tidigare i veckan var Haninge kommun ute och testade badvattnet på de olika badplatserna runt om i kommunen. – Alla klarade sig, alla har tjänligt vatten, säger Jan Molin, verksamhetschef på Kultur- och fritidsavdelning på Haninge kommun.

  • Publicerad 15:16, 9 aug 2018

Tidigare i veckan rapporterade Mitt i att flera sjöar runt om i söderort, bland annat i sjön Drevviken har drabbats av algblomning. Men i Haninge har sjöarna klarat sig. Under tisdagen testade man vattenkvalitén på de kommunala baden.  Alla bad blev godkända.

– Det känns väldigt skönt att vi har tjänligt vatten och att det inte finns någon algblomning. Men man bör ändå vara uppmärksam när man badar. Får man klåda eller om man blir dålig i magen kan det finnas alger eller så kallade E-kolibakterier, säger Jan Molin.

Från kommunens håll var man främst orolig för Östnora havsbad.

– Det har funnits indikationer för Östnora så jag var lite orolig för det. Men även det badet hade tjänligt vatten det är fritt fram att bada i våra kommuner.

Toppkvalité

Haninge kommun skrev förra veckan på sin hemsida att för tredje året i rad har kommunens badplatser en utmärkt vattenkvalité. Kommunen testar vattnet regelbundet för att säkerställa att det är säkert att bada. Resultaten rapporteras in till Södertörns miljös- och hälsoskyddsförbund, SMOFH, för analys därefter så läggs resultaten ut på havs-och vattenmyndighetens hemsida, för den som är nyfiken. Det är även Södertörns miljös- och hälsoskyddsförbund som åker ut till badplatserna för att se till att kommunen tar hand om dem som de ska.

– Vi kollar så att det inte är för stökigt. Men även om det är ett bad som har otjänligt vatten så ska det sitta skyltar som avråder från att bada, säger Karin Andersson, avdelningschef på SMOFH.