Miljarder. Sara Heelge Vikmång och hennes kollegor fiskade efter miljarder när infrastrukturminister Tomas Eneroth besökte Södertörns högskola. Foto: Sara Ringström

Infrastrukturministern lovar inga pengar till Tvärförbindelsen

Infrastrukturminister Tomas Eneroth tvivlar inte på att Tvärförbindelse Södertörn kommer att byggas. Men att regeringen kommer att ge det underfinansierade projektet mer pengar kan han inte lova.

  • Publicerad 10:55, 19 okt 2017

På onsdagen träffade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) sina socialdemokratiska kollegor från landstinget och kommunerna Huddinge, Botkyrka och Haninge. De lokala politikerna hade siktet inställt på ministerns plånbok med förhoppningen om mer pengar till Tvärförbindelse Södertörn, motorvägen som planeras mellan Kungens kurva och Haninge.

Det saknas i dagsläget 5,6 miljarder kronor för att kunna bygga motorvägen, som beräknas kosta totalt 10,3 miljarder. Det finns dock mer pengar att hämta om regeringen prioriterar om infrastruktursatsningarna i landet. I mars eller april väntas besked om hur totalt 712 miljarder ska fördelas.

Tomas Eneroth tror inte att projektet är hotat.

– Det kommer att bli av. Det är bara att kolla på hur mycket det byggs häromkring, säger han under besöket i Flemingsberg.

LÄS MER: Beskedet: 5,6 miljarder saknas för Tvärförbindelse Södertörn i tunnel

Men samtidigt har varje region starka argument för sin sak.

Men att projektet skulle bli fullt finansierat av regeringen eller att det kommer att prioriteras över andra infrastruktursatsningar, det kan han inte lova.

– Nu måste jag kolla på om vi har möjligheter att göra omprioriteringar i Sverigeförhandlingen, men också vilka möjligheter vi har att kunna skjuta till mer pengar. Jag vänder på alla stenar, säger Tomas Eneroth.

Stark regional samsyn och en expansiv region är starka argument för Tvärförbindelsens sak, medger ministern.

– Men samtidigt har varje region starka argument för sin sak, säger han och poängterar att han måste göra en bedömning av vad som är bäst för landet i stort.

När Tomas Eneroth besökte Flemingsberg var hans socialdemokratiska kollegor Erika Ullberg och Talla Alkurdi, finanslandstingsråd i opposition, Meeri Wasberg, kommunstyrelseordförande Haninge, Ebba Östlin, kommunstyrelseordförande i Botkyrka, och Sara Heelge Vikmång, kommunalråd i opposition i Huddinge, på plats.

Tomas Eneroth blev infrastrukturminister i juli då statsminister Stefan Löfven möblerade om i regeringen. Foto: Sara Ringström

Socialdemokraterna Sara Heelge Vikmång, Huddinge, Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Meeri Wasberg, Haninge, och Ebba Östlin, Botkyrka. Foto: Sara Ringström

712 miljarder

Nu pågår förhandlingar om hur 712 miljarder kronor ska fördelas mellan infrastruktursatsningar i landet. Södertörnskommunerna hoppas att regeringen ska skjuta till extra pengar till Tvärförbindelse Södertörn som i dagsläget är underfinansierad. I Trafikverkets förslag saknades 5,6 miljarder av de totalt 10,4 miljarder kronorna som behövs.