Festfixare. Daniela Stojkovic från Tumba har gjort programmet för firandet nästa lördag. "Många unga vill engagera sig, menar Daniela, som tidigare var ordförande i Botkyrka Ungdomsfullmäktige.. Foto: Johannes Liljeson

Inför 100-årsfirandet: Ökade klyftor hotar demokratin i Botkyrka

Demokratin i Sverige fyller 100 år och Botkyrka kommun bjuder in till ett stort firande som startar nästa lördag. Samtidigt oroar sig många Botkyrkabor för växande klyftor och minskad gemenskap. ”Vi måste lära oss att samarbeta mer”, säger Daniela Stojkovic, 20, från Tumba.

  • Publicerad 07:00, 13 apr 2018

Är demokratin hotad? Efter 100 år med allmän rösträtt i Sverige ställs den frågan allt oftare av bekymrade experter i TV-program och debattartiklar.

– Jag är framförallt orolig för den sociala sammanhållningen. Inkomstglappet har vuxit mellan norra Botkyrka och Tullinge och Tumba. Och det är farligt för demokratin. Det gemensamma intresset riskerar att bli mindre och mindre, säger Peter Björkman, folkhögskollelärare i Norsborg.

Demokratiutvecklare. ’’Vi vill att Botkyrkaborna ska ge sin syn på demokratin’’, säger Ahmad Azizi. Foto: Pressbild

Lördag den 21 april drar Botkyrka kommun igång ett demokratifirande som ska pågå hela veckan. På scenen i Hallunda Folkets hus kommer SFI-elever, pensionärer, ungdomar och lokalpolitiker prata om hur demokratin fungerar och vad som behöver bli bättre.

– Det är jätteviktigt att Botkyrkaborna själva får berätta om sina erfarenheter. Vi vill ha ett verkligt medborgarperspektiv, säger Ahmad Azizi, demokratiutvecklare i kommunen.

LÄS MER: Hela programmet finns här

Daniela Stojkovic från Tumba, tidigare ordförande för Botkyrka Ungdomsfullmäktige, har varit med och gjort programmet.

– Många unga vill vara med och påverka. Det finns massor av exempel på hur man jobbar inom idrottsföreningar mot rasism och för tjejers rätt att spela fotboll. Man kan påverka genom poesi eller genom att vara med i en dansgrupp. Demokrati är mycket mer än bara tråkiga möten, säger hon.

Talang. Celéste från Alby uppträder. Foto: Anna Sjögren

Vilka hot ser du mot demokratin?

– Faran är om man blir för stängd i sina åsikter och tror att man alltid själv har rätt. Man måste lära sig att samarbeta och lyssna på andra. Om man ska bygga broar mellan norra och södra Botkyrka måste man hitta någonting i mitten och samarbeta kring det, säger Daniela Stojkovic.

’’Mer utelämnade’’

Leif Magnusson, chef för Mångkulturellt centrum i Fittja, ska hålla ett föredrag om demokratins utveckling ur ett Botkyrkaperspektiv. Han oroar sig för den brist på framtidstro som många upplever idag – vilket också förklarar SD:s framgångar.

– Människor behöver känna gemenskap. Det är bristen på gemenskap som gör att man dammar av nationalism och begrepp som svenska värderingar, säger Leif Magnusson.

Möte. Leif Magnusson (i mitten) chef för MKC, tillsammans med Anna Wikström från Botkyrkas röster, Patricia Palma från BotkyrkaDirekt och Luis Lineo, Fanzingo vid en demokratidiskussion i Almedalen 2016 Foto: Johannes Liljeson

– Tidigare har de politiska partierna kunnat skapa en berättelse om hur samhället hänger ihop och vilken plats du har i det. Idag är människor mer utelämnade att själva försöka plocka ihop berättelsen. Och det är framförallt SD som fångar upp det behovet. Den liberala berättelsen om fria individer tycks vara för svag, säger Leif Magnusson.

I debatten lyfter många fram de åsiktsbubblor som skapas på sociala medier, där vi bara läser och delar åsikter vi redan håller med om.

Siduri Poli, prisbelönad grundare av Changers Hub i Alby, är konferensier för lördagens demokratifirande.

– Kanske måste vi bli mer offline. Vi måste utmana våra världsbilder genom att träffa människor som är olika oss. Och det gör vi bäst i det riktiga livet, säger Siduri Poli.

Enkät: Är demokratin hotad?

Bosse Lehtonen, Hallunda

– Inte hotad direkt, men den är inne på en skakig resa. Folk i olika grupperingar ser bara till sina egna rättigheter och glömmer bort helheten. Hela samhället har blivit mer egoistiskt, jag tror att medborgarandan var starkare förr.

Foto: Claudio Britos

Sofia Dimitriadou, Hallunda

– Ja, politikerna bestämmer helt själva hur de vill göra, vi andra har inget att säga till om. Politikerna bryr sig inte om oss som bor här, vi som kom hit för flera decennier sedan och har jobbat och slitit i alla år. Det är bara de som kommer hit från olika håll som får hjälp idag.

Peter Björkman, Norsborg

– Jag är rädd för att känslan av gemenskap har minskat. Jag träffar ungdomar i Norsborg som inte alls räknar med att samhället är på deras sida och som tänker att de måste lösa sina problem själva. Unga måste få stöd att bygga självkänsla, tillit och framtidstro.

Fest för alla 21 april

1918 beslöt Sveriges riksdag om lika och allmän rösträtt för både män och kvinnor.

Botkyrka kommun firar en hel vecka med start lördag 21/4 kl 13-21 i Hallunda folkets hus.

Det blir diskussioner på dagen, mat och uppträdanden på kvällen – bland annat med Celeste från Alby, känd från Talang. Gratis inträde ingen föranmälan.

Under veckan blir det temadagar om föreningslivets roll, kvinnors ställning och perspektiv från nyanlända Botkyrkabor.

Se hela programmet på Botkyrkas hemsida www.botkyrka.se.

Visa merVisa mindre