Inflyttningen till Vega sackar efter – nya skolan fylls inte

Haninge kommuns Nakterhusskolan i Vega ska ta 420 elever – men det kommer ta flera år innan den är fylld. – Vi startar upp successivt, säger kommunalråd Tobias Hammarberg (L).

  • Publicerad 05:00, 19 feb 2020

Det är inte bara Nya Rudanskolan som snart öppnar i Haninge.

Även Vegastadens första skola, kommundrivna Nakterhusskolan, slår upp portarna i höst.

Det byggs för fullt

En del kanske misstar den gulbruna skolan för ett flerbostadshus, men snart ska skolans namn upp med stora bokstäver på ena sidan.

– Det ska bli jättekul. Det byggs för fullt och man ser att det börjar ta fart, säger grund- och förskolenämndens ordförande Tobias Hammarberg (L).

Varför namnet Nakterhusskolan?

– Nakterhuset är den låda på skeppet som kompassen står i, tror jag, så det är en koppling till Vegaexpeditionen.

Nya Nakterhusskolan i Vega öppnar till höstterminen 2020, men det kommer att dröja innan den är fylld med elever. Foto: Veronica Johansson/Mitt i

Efter en explosionsartad inflytt till Vegastaden de första åren så har inflyttningen sedan en tid tillbaka sackat efter.

Nakterhusskolan kommer inte vara fylld på flera år.

F-9-skolan i Vega försenas

– Vi börjar med förskoleklass, ettan och tvåan. Om fyra fem år tror jag att vi fyllt skolan, säger Tobias Hammarberg.

Den kommunala f-9-skolan med allaktivitetshus och idrottshall som Haninge kommun också ska bygga i Vegastaden har senarelagts från 2021 till år 2023 på grund av just för litet elevunderlag.

– Byggstarten har skjutits framåt även på en del bostäder, men vi tror att behovet kommer att finnas 2023, säger Tobias Hammarberg.