Effektiv. Att bli helt färdigbakad läkare tar uppemot tolv år. Då är det viktigt att äga sin tid, berättar Sky Nikodell. Foto: Privat

Influencer från Mörby ger studietips

Sky Nikodell, läkarstudenten och youtubern från Mörbydalen, ger sina bästa studietips till studenter och personer som vill få en mer effektiv vardag.

  • Publicerad 11:30, 16 okt 2020

Testa att skriva upp på en lista vad du gör varje dag, så hittar du tid.

Gå upp samma tid varje dag, ha en morgonrutin och äg din tid.

Det är några av Danderydsbon och influencern Sky Nikodells tips till en mer effektiv vardag, och råd till nya studenter.

Nyligen nådde hans youtubekanal det magiska 1 000-sträcket i antal följare.

På kanalen ger han både studietips och råd från sitt eget liv om hur man behåller god hälsa under stressiga perioder. Och visar hur livet som läkarstudent ser ut.

– Jag kände att det saknades något i Sverige. Det fanns inte riktigt en bra plats där man kunde följa läkarstudenter. Sedan har kanalen blivit ännu större, och det känns kul.

Krävande utbildning

Sky Nikodell bor i Mörbydalen och pendlar varje vecka till Linköping, där han är inne på sin sjunde termin på läkarprogrammet i Linköping.

Läkarprogrammet finns vid sju universitet i Sverige. Varje år utexamineras ungefär 1300 läkare från programmen i Sverige.

Det är ett av de mest krävande programmen där studenterna får läsa i 5,5 år innan de måste vidareutbilda sig under ungefär lika långa period igen – innan de är helt klara.

– Då är det viktigt att inte ta kål på sig själv. Man lär sig sätt att hantera det, säger Sky Nikodell.

Sky Nikodell berättar att han startade sin youtubekanal under våren. Han hade tagit ett sabbatsår från plugget och var mycket hemma, på grund av corona, samtidigt som han jobbade extra som IT-konsult.

Livet som läkarstudent

I början riktade han sig främst till läkarstudenter i sina filmer. Men han märkte att en allt större publik sökte sig till hans kanal.

I små filmsnuttar kan tittarna följa Sky Nikodells vardag, som kan se ut som följande:

Han går upp ungefär 06.30. Åker till kliniken på sjukhuset och gör klart dagens uppgifter. Efter det åker han hem och tränar, eller kopplar av framför datorn där han redigerar till youtubekanalen.

Innan han lägger sig förbereder han för morgondagen.

Hur hinner du med?

– Youtubekanalen är en hobby. Det är också ett tips till studenter, att hitta sätt att koppla av, som att träna eller hitta en hobby.

I skrivande stund har kanalen 1250 prenumeranter.

Två av hans viktigaste tips är att inte jämföra sig med andra, och börja planera.

– Gör din grej. Och äg din tid. Många säger att man inte hinner med att gymma, eller träffa vänner. Testa att skriva upp på en lista vad du gör varje dag, så hittar du tid.

Skys tips till nya studenter

Lär dig om studiemetoden ”Active recall”

Gå upp samma tid – alla dagar i vekcan.

Drick ett stort glas vatten på morgonen.

Testa yoga eller mindfullness-övningar.

Planera din vecka.

Hitta ett sätt att koppla bort studierna.

Om det är stressigt – sätt perspektiv på din situation och ställ dig frågan: ”Vad är det värsta som kunde hända?”.

Jämför dig inte med andra.

Fler tips finns på @SkyNikodell på Youtube.

Visa merVisa mindre