Uppsagda. Midan får inte vara kvar i Hornsbergs strand. Den mindre lokalen som hör till ligger längs sidan på huset. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Infekterad tvist när populär restaurang sägs upp

Populära kebastället Midan har blivit uppsagd efter bara ett halvår i Hornsbergs strand. Hyresvärden säger att restaurangen stör och förstör i kvarteret. "Inte sant", säger ägaren, som tycker att de motarbetas och trakasseras av grannarna.

  • Publicerad 14:01, 3 okt 2019

Kebabspetten skapar en stig av köttsafter och olja.

"Supermycket störningar. Superstökigt. Fruktansvärt. Människor är helt förstörda och vill sälja sina lägenheter."

Det säger bostadsrättsföreningen Välbehagets juridiska ombud om Mellanöstern-restaurangen Midan, som öppnade upp i husets hörn i april i år. Det här har nu utvecklats till en tvist då Välbehaget sagt upp snabbmatskedjan, som har ett avtal på sju år på adressen Hornsbergs strand.

Ombudet Jenny Karlsson säger att det under sommaren varit mycket problem med skräp och matrester på uteserveringen, men att den största stötestenen gäller en separat mindre lokal en bit bort i samma hus, längs Elersvägen.

Enligt henne var den tänkt att endast fungera som lager, men har istället använts för disk och matlagning.

– Man bär stora kebabspett därifrån till själva restaurangen, vilket skapar en stig av köttsafter och olja, säger Jenny Karlsson.

Hon berättar att där så tar man emot sena kvällsleveranser och utför högljudda köksarbeten ända till tidigt på morgonen, vilket gör att boende i huset inte kan sova. Buller ända till klockan 04 och 06 ska ha förekommit.

– Sedan sitter man även kvar i restaurangen långt efter stängning, spelar musik och pratar högt, säger Jenny Karlsson, och berättar att man uppmanat Midan att skärpa sig, men att inget blivit bättre. Därför återstår bara uppsägning.

Klagomål på att inte passa in

Det är en lägesbild som Sam Shoubaki, en av Midans delägare, inte känner igen alls. Han tycker att de motarbetats av boende i huset sedan de öppnade: klagomål på renhållningen, synpunkter på öppettiderna, åsikter om att skyltar och markiser inte passar in i kvarteret.

Först var det nedskräpning som var problemet, nu är det ljudstörningar.

– Vi anser att det ingår i vårt avtal att kunna använda den mindre lokalen som ett produktionskök och disk. Varför skulle vi annars ha förberett genom att kakla in allt i februari, innan vi flyttade in? Då var det ingen som sa något. Men att vi skulle vara där hela nätterna, det är helt enkelt inte sant.

Sam Shoubaki säger att de försökt ha en dialog med Välbehaget för att lösa problemen, men att folk i huset ska ha trakasserat matgäster genom att fotografera dem, och även ha kommit in på restaurangen och skällt ut dem.

"Jättetråkigt, vi vill vara kvar"

Stämningen från ett fåtal av grannarna har varit väldigt aggressiv, menar han. Shoubaki erkänner att de i början hade bristande rutiner i arbetet som kan ha stört om kvällen och skapat nedskräpning, men att de jobbar löpande för att bli bättre hela tiden.

Bland annat har man kortat öppettiderna och stänger nu klockan 22.

– Det här är jättetråkigt och vi vill vara kvar. Vi är en jättepopulär restaurang inom vår nisch och drar människor som inte bor här. Men många här tycker att det här är deras område och gillar inte att det kommer folk utifrån.

Shoubaki säger att deras juridiska ombud försökt få till ett möte för att förklara att de numera inte ska använda den lilla lokalen till annat än omklädningsrum efter klockan 18, men att intresset från Välbehaget än så länge har varit ljumt.

Grannar går samman mot stöket i Hornsberg