Infekterad strid om nya Fridhemsplan - nytt beslut i veckan som kommer

I veckan som kommer kan framtiden för kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan avgöras. Oppositionen är kritisk till att beslutet om de 90 nya bostäderna har bromsats.

  • Publicerad 15:32, 11 jan 2015

Vårt Kungsholmen har tidigare skrivit om de 90 nya bostäder, butiker och kontor som planeras vid Fridhemsplan. Frågan har varit infekterad bland boende i kvarteret, som varit oroade över risken för höjda hyror i kölvattnet av ombyggnationen.

På torsdag är frågan om kvarteret Väktaren än en gång uppe på stadsbyggnadsnämndens bord.

Strax före jul sköts beslutet om detaljplanen upp på förslag från den rödgröna majoriteten, bland annat på grund av protesterna från de boende. Men nu i veckan kan det alltså bli ett beslut i frågan.

Oppositionen kritisk till att ärendet dragit ut på tiden

Joel Laurén (M), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, är kritisk till att ärendet dragit ut på tiden och att frågan bordlades på nämndens förra möte.

– Det är synd att viktiga projekt för Kungsholmens utveckling försenas på grund av politisk oenighet. Man undrar ju vad Socialdemokraterna har gjort de här veckorna, säger han.

Rogert Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd och ordförande i nämnden, vill avvakta med att ge definitiva besked om huruvida det blir något beslut innan majoriteten har hunnit prata ihop sig.

– Vi har en helt ny nämnd. Det blir ett första gruppmöte på söndag, och sedan majoritetsträff på måndag. Först efter det känner jag att jag kan säga något i sak. Men ambitionen är naturligtvis att ta beslut på ett eller annat sätt, säger han.

Varför sköts beslutet upp förra gången?

– Vi var inte färdigdiskuterade då, säger Roger Mogert.

Joel Laurén säger att han nu hoppas att det blir beslut om klartecken till detaljplanen.

– Själv bor jag i huset bredvid det som ska byggas om. Det skulle vara ett positivt steg för att utveckla hela Fridhemsplan till en tryggare och trivsammare plats, säger han.

Läs också:

Grannar bromsar 90 nya bostäder