Infekterad strid i Albys koloniförening

Anklagelserna haglar i en infekterad strid i Alby koloniförening. Nu finns två styrelser som båda gör anspråk på att vara den rättmätiga.

  • Publicerad 11:30, 22 sep 2020
Vid Alby koloniförening rasar en strid mellan två grupper.
I somras anordnades ett nyval där 76 röstande valde en ny styrelse. Men personerna från den gamla styrelsen godkänner inte nyvalet. Nu finns två styrelser som båda gör anspråk på att vara den rättmätiga.

Kolonilottsområdet kom till 1974. Nu finns arbete att göra för att föreningen ska bli välmående igen. Foto: Stefan Källstigen

–En dag upptäckte en kolonilottsägare att det satt en okänd person vid hans stuga. Personen som satt där sa att han köpt lotten. Vi lyckades stoppa det då, säger Jaffar Amini.

Hårda anklagelser

Han tillhör föreningens valberedning och den grupp som anklagar tre personer som haft positioner i den ursprungliga styrelsen för att ha sålt kolonilotter och stoppat pengar i egen ficka.
Trion anklagas också för att sparka ut medlemmar på godtyckliga grunder. Tidigare medlemmen Joakim Sundberg visar stugan som en gång tillhörde hans familj.
– Vi blev uppsagda, jag fick veta att stugan skulle rivas. Efter tre år är den fortfarande kvar.

Här hade Joakim sin kolonilott. Stugan står kvar än i dag. Foto: Stefan Källstigen

Polisen har lagt ner både en anmälan om misshandel och förskingring av pengar. Förutsättningar att styrka brott finns inte menar man.

Motanklagelser

Företrädare för den gamla styrelsen i Alby koloniträdgårdsförening säger att anklagelserna saknar grund och att motståndarna sprider falska uppgifter och har gjort inbrott i föreningens klubbstuga. Ett övertagande motståndarna hävdar de gjort med hjälp av låssmed.
– Jag har polisanmält detta, säger den gamla styrelsens ordförande Nilesh Patel.
Den gamla styrelsen skriver till föreningens medlemmar att hyreskontrakt, personuppgifter och kontonummer nu finns i orätta händer, det vill säga i händerna på den nya styrelsen. I samma information varnar de medlemmarna för att uppgifterna kan användas för bedrägeriförsök.

Inte medlem i förbundet

Alby koloniträdgårdsförening slutade vara medlem i det nationella förbundet för många år sedan. Örjan Sjödin, ordförande i Koloniträdgårdsförbundet, tycker att det är olyckligt.
– Då hade man haft stöd av våra jurister som är experter på avtal och som kan kolonirörelsen i Sverige in i minsta detalj, men det kan bli så att vi tar ett samtal med alla parter. Att vi försöker få dem att komma överens eller att man på något sätt tillsätter en ny styrelse som inte är del av konflikten.

Kommunalrådet: Får lösa inom föreningen

Båda parter i koloniföreningen har även mött samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gabriel Melki (S).
– Jag har tagit del av grova anklagelser, men min roll som kommunalråd är inte att recensera olika påståenden. Vad som händer inom föreningen får man lösa inom föreningen, säger han.