Brottsvåg. Stefan Odelhall från Glasjouren fixar en pangad ruta i Pungpinan. Det eskalerande antalet heminbrott gör att han är ständigt upptagen. Foto: Maja Brand

Inbrottsvågen i Söderort tilltar – Aftonbladet-profilen drabbades

Inbrotten ökar dramatiskt i Söderort. Polisens teori är att det rör sig om internationella ligor. Den stora inbrottsvågen har ökat trycket rejält på glasmästarna.

  • Publicerad 06:08, 7 dec 2016

Jag känner mig inte otrygg. Trots allt är det här bara världsliga ting, ingen dog.

Det finns inget spektakulärt med det här brottet. En ruta krossas med en spade i ett öde villaområde. En dator försvinner tillsammans med några smycken. Det är över på fem minuter och genererar inga löpsedlar.

– Jag hade inbrott för fem år sedan också. Då gick de in med kofot genom köksdörren. Då tog de guldet och nu försvann silvret. Därför hade jag inte lagt smyckena på något säkert ställe. För jag tänkte att det inte finns någon chans att det händer mig igen, säger Lena Mellin, journalist på Aftonbladet.

Det är hennes hem i Skarpnäck som haft påhälsning av tjuvar. Utredningsläget är sådär – det skedde en onsdag någon gång mellan klockan 09 och 22 – och Mellin förväntar sig att inom kort få ett brev från polisen om att fallet är nedlagt.

Hon är inte ensam: det sveper en inbrottsvåg genom Stockholm. Söderort och just Globens polisområdet, dit Skarpnäck hör, är särskilt drabbat. Enligt polisen är det "anmärkningsvärt". I november har Globenpolisen tagit emot 93 anmälningar om inbrott och försök till inbrott. Samma månad 2015 var det 43 anmälningar. Det noteras också att brottslingarna är mer respektlösa och orädda än förr, går in dagtid, och gärna slår till mot lägenheter på första våningen.

Ovanligt kraftig ökning

En ökning sker alltid den här tiden på året då mörkret betäcker vårt land, men i år är den kraftigare än vanligt enligt polisen. Och enligt glasmästarna.

För Stefan Odelhall från Glasjouren är det här vardag. En kollega var på plats och limmade på en lappande glasbit direkt polisen lämnat brottsplatsen den där onsdagskvällen. Nu är Odelhall här en tidig morgon ett par dagar senare för att avsluta arbetet på riktigt.

Tar det coolt. Trots två inbrott på fem år känner sig Lena Mellin lugn där hon bor. Foto: Maja Brand

Mellan tummen och pekfingret uppskattar han att han åker på en, två inbrottsrelaterade jobb per dag. Och då är han en av fem anställda på Glasjouren, som i sin tur är en av många firmor i branschen.

Plockar bort isolerrutan

– Jo, det här är väldigt typiskt, inget ovanligt alls. Numera brukar de däremot oftare bryta upp karmen eftersom det är tystare. Det är tråkigare för det blir aldrig riktigt bra när man lagar. Här har de bara krossat glaset, säger Odelhall medan han rensar bort splitter från den nedplockade karmen.

En annan metod som han noterat blir vanligare och vanligare är att tjuvarna enkelt plockar bort isolerrutan som sitter med en fastskruvad list på utsidan.

– Det är enkelt att göra på andra våningen också, med hjälp av en stege. De vet också att folk sällan har larm en trappa upp.

"Larm är helt värdelöst"

"Enligt polisen är larm helt värdelöst eftersom brottslingarna är borta innan någon hinner hit", säger Lena Mellin, som nu ska skaffa stabila fönsterlås.

– Jag känner mig inte otrygg. Trots allt är det här bara världsliga ting, ingen dog. Då är det jobbigare att de stökade runt så mycket och vräkte ner allt på golvet.

Nästa steg för henne blir, förutom kontakt med försäkringsbolaget, att gå runt och lämna lappar till grannarna i kvarteret för att se om någon fler råkade illa ut i samma svep. Och om någon saknar en spade, inbrottsverktyget som låg slarvigt slängt på gräsmattan.

– Ja, det är inte min. Och det är en rätt fin fiskarspade.

Läs även Polisen varnar: inbrottsvåg drar fram över hela Söderort

Stefan Odelhall som ska fixa ny ruta åt Lena Mellin som precis haft inbrott. Foto: Maja Brand

Så här säger polisen

I Globenpolisens område ingår Skarpnäcks stadsdel, Älvsjö, Johanneshov, Enskede och Årsta. I oktober hade de 46 stycken anmälningar om inbrott eller försök till inbrott. I november landade siffran på 93 stycken. I november 2015 var slutsumman 43 stycken. Det har alltså mer än dublerats på ett år.

– Det är anmärkningsvärt. Framförallt är det inbrott i lägenheter som skjuter i höjden, säger Andréas Lindfors på Globenpolisen.

Han säger att de har en pågående insats mot inbrott, men: "Vi vet inte riktigt vad vi ska kolla efter":

– Det grips gärningsmän då och då, men de som blir sittande är de som saknar hemvist i riket. Det vi brukar kalla lokala förmågor är bara in och vänder, de är ute igen efter 24 timmar. Med en sådan här ökning är det internationella ligor som är här och förstärker de lokala förmågorna.

På Farstapolisen håller även Peter Aasa på att summera november.

– En snabb koll visar att vi haft 38 anmälningar om inbrott eller försök till inbrott. Även om hösten alltid är en ökning är det fler än i november 2015, säger han.

Varför denna ökning i år?

– Varför begår man inbrott? För att det finns saker att stjäla. Därför ska man tänka på vad man har hemma och samverka med sina grannar, säger Peter Aasa.

Visa merVisa mindre