Inbrottsvåg har drabbat Järva

Inbrotten fortsätter att öka i Järva. Sedan 2012 har siffrorna stigit med mer än 40 procent.

  • Publicerad 15:34, 13 jul 2014

340 inbrott anmäldes i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta under det första kvartalet i år. Det är 42,8 procent mer än under samma period år 2012, och 8,6 procent mer än förra året.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med en kvinna som nyligen hade inbrott i sin lägenhet. Hos henne tog sig tjuvarna in i ett värdeskåp. Vi har tidigare berättat att inbrotten minskade efter att Familjebostäder installerade säkerhetsskåp i Tensta och Rinkeby. Men den senaste tiden har tjuvarna hittat sätt att ta sig in även där. Den drabbade kvinnan kallar skåpen för en ”falsk trygghet”.

– Tanken var fin, dock visade det sig att inbrottstjuvarna nu snabbare kan ta sig från lägenhet till lägenhet med väskan full av bra byte. Hyresgästen förvarar sina värdesaker i skåpet och inbrottstjuven vet exakt var den ska leta efter det som är värt att ta, säger hon.

Både närpolisen i Södra Järva och Familjebostäder vittnar om att tjuvarna har tagit sig in i skåpen. Men de menar också att skåpen fortfarande gör vad de ska.

– Det är jämförbart med att ha säkerhetsdörr. Har man tid och kunskap kan man fortfarande ta sig in, men allt som gör det svårare för tjuvarna är bra, säger Magnus Thulin, enhetschef på Familjebostäder.

– Att se skåpen som ett bankfack där man kan förvara hela sin förmögenhet går inte och det har vi aldrig marknadsfört dem som heller, fortsätter han.

Att se skåpen som ett bankfack där man kan förvara hela sin förmögenhet går inte.