Grannstödjarna Kurt Hassel och Sture Nilsson med polisman Lars-Göran Strid i Fittja. Det finns grannsamverkan i 330 områden i Botkyrka. Foto: Åsa Sommarström

Inbrottstjuvarnas favorit är Fittja

Norra Botkyrka har drabbats av inbrott under sommaren. Senaste tiden har flest inträffat i Fittja. I de flesta fall har tjuvarna gått på villor och radhus.

  • Publicerad 16:00, 10 aug 2014

Krögarvägen, Forvägen och Värdshusvägen är alla adresser i Fittja som fått ovälkomna besökare. Mellan den 1 juli och 6 augusti inträffade 20 inbrott och inbrottsförsök i norra Botkyrka – senaste tiden många i Fittja. I de flesta fall har tjuvarna gått in från baksidan av husen genom att antingen krossa eller bryta upp fönster.

– Tjuvarna kollar sannolikt så att ingen är hemma. En del inbrott har blivit upptäckta av folk som kommit tillbaka från semester, ­andra av bekanta som tittat till husen. Men inbrott har också skett när folk varit borta på jobb, säger Lars-Göran Strid som är brotts­förebyggande samordnare vid ­Södertörnspolisen.

Under samma period inträffade bara fyra inbrott eller försök till inbrott i södra Botkyrka. Förra sommaren var situationen den omvända med många inbrott i Botkyrkas södra delar och få i norra.

– Vi vet inte varför. Det kan bero på var tjuvarna är bosatta. Men det kan också bero på hur de reser, om de jobbar utmed E4 eller pendeltågslinjen, säger Lars-­Göran Strid.

Annars har Botkyrka varit inne i en positiv trend det första halvåret i år. 114 inbrott och inbrottsförsök första halvåret ifjol minskade till 89 under det första halvåret i år. Även i Salems kommun minskade inbrotten det första halvåret för att annars i stort sett vara på uppåtgående i länet.

I Botkyrka gläds polis och grannstödjare åt trenden, även om juli haft en topp. Kommunens trygghetssamordnare Beyron Ahxner tror att det kan vara ökad grannsamverkan som börjar slå igenom.

– Inbrottstjuvarna kollar hur aktiva folk är. De undviker sådana områden, säger han.

Polisen uppmanar folk som ser pågående inbrott att ringa 112. Den som ser något misstänkt, en bil eller några personer som inte känns bra i området, kan ringa 114 14 och tipsa, så avgör polisen om de ska åka och kolla.

– Underskatta inte din magkänsla och ta registreringsnummer, säger Benita Nilsson, polisens presstalesperson.

Hennes kollega Lars-Göran Strid uppmanar folk att hjälpa varandra genom att tömma bortresta grannars brevlådor, lägga sopor i deras soptunna och att parkera bilen på deras uppfart. Han uppmanar också till nyfikenhet:

– Fråga folk du inte känner igen om du kan hjälpa till så att de vet att de är sedda, säger han.

Fråga folk du inte känner igen om ­deras ärende.Lars-Göran Strid, polisen

Fakta

Här har inbrotten inträffat

Siffrorna gäller inbrott och inbrottsförsök under perioden 1 juli–6 augusti. Under samma period förra året inträffade 22 fall i Botkyrka kommun. I Salems kommun inträffade sex fall.

Källa: Polisen