I fjol sjönk villainbrotten med 4 procent i Sverige, med 14 procent i Stockholms län, och med hela 25 procent i Sollentuna.

– Det är självklart bra att det sker en minskning. Men ska jag vara ärlig trodde jag att minskningen skulle vara större, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund som har sammanställt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Tuff tid för tjuvar

Givetvis ligger coronapandemin sannolikt bakom minskningen – inget ont som inte har något gott med sig – då inbrottstjuvar har haft svårare när folk arbetar hemifrån och inte reser bort.

– Vi längtar alla till att restriktionerna börjar släppa igen och att normaliteten kan återkomma i våra liv. Men när det väl sker gäller det att vi ser till att de positiva siffrorna i inbrottsstatistiken fortsätter. Om det är något vi vet att villaägare är rädda för så är det att få inbrott, och särskilt om det händer när man är hemma. Det är en mardröm, säger Lena Södersten.

I Sollentuna minskade villainbrotten från 195 stycken 2019 till 147 stycken 2020. Det innebär 25 procent, vilket är bland de större minskningarna i Stockholms län och klart större än länssnittet på 14 procent.

Trots det är villainbrotten fortsatt jämförelsevis många i Sollentuna. Endast fyra kommuner i länet hade fler 2020.

Över en procents risk

Och slår man ut de villainbrott som polisanmäldes förra året på de småhus som finns i kommunen så visar det sig att inbrottsrisken i Sollentuna är bland de högsta i Sverige.

Andelen inbrott per småhus var 1,14 procent i Sollentuna 2020. Det betyder att ett inbrott anmäldes i vart 88:e småhus i kommunen.

I endast fem kommuner i hela Sverige – alla fem i Stockholms län – löper en villaägare större risk att råka ut för inbrott. Allra värst är det i Salem där ett inbrott anmäldes i vart 63:e småhus i fjol.

– Villaägare försöker själva skydda sig mot inbrott genom att se över sitt skalskydd, installera larm och grannsamverka. Men polisen behöver också ha fokus på villainbrotten, säger Lena Södersten.