Alice Körnung trivs i sin studentlägenhet, men hade inte flyttat till Vallgossen om hon känt till problemen. Foto: Emil Salmaso

Inbrotten och problemen på Vallgossen fortsätter

Kanyler i källaren, oinbjudna övernattare och bordellverksamhet. Studenter i Vallgossen kräver åtgärder av Svenska bostäder, som stoppas av antikvarier.

  • Publicerad 16:47, 22 okt 2020

Alice Körnung sätter ner hunden i soffan och pekar på en bild i Expressen. Den är tagen under torsdagens polisinsats mot sexköpare i Stockholm, kallad operation torsk.

– Den där är ju tagen precis här utanför. Jag brukar springa ut med Bibi på nätterna, men då märkte jag ingenting, säger hon.

Sedan hon flyttade in i Vallgossen i maj har hon hittat kanyler i källaren vid flera tillfällen. Nyligen låg en person och sov i en soffa i ett av de allmänna studierummen som finns på varje våning.

– Han såg typ död ut. Jag gick in och ropade till honom men han rörde sig inte. Det är enda gången det hänt mig, men på våningarna längre ner händer det oftare. Här om dagen var det två personer som låg och sov på madrasser och när de gick in för att väcka dem såg de en 25-30 centimeter lång kniv, så de ringde polisen.

Före detta S:t Görans gymnasiums ingång från Mariebergsgatan, en av husets fem ingångar. Även en förskola ligger i huset. Foto: Emil Salmaso

Får inte byta ut gamla dörrar

Problem i studentbostäderna i gamla S:t Görans gymnasium har uppmärksammats sedan invigningen 2017. Bland annat har vattenläckor tagit lång tid att åtgärda, och förra året anmäldes minst 15 inbrott på en månad.

I huset finns över 200 studentlägenheter och på bottenplan ligger även ett obemannat lägenhetshotell. Enligt boende i huset har folk hotats, matbud kommer och går, och någon av dörrarna till de fem entréerna är alltid trasig eller uppbruten.

Efter inbrotten togs väktare in men utan effekt. Vallgossens förvaltare Dylan Weich menar att Svenska bostäder skulle vilja byta till mer robusta dörrar, men att ett byte eller installation av brytskydd på en kulturklassad dörr måste gå via antikvarier, vilket tar tid och ofta inte godkänns.

Skrapan centrum för bordellverksamhet i Stockholm

– Vi vet om att det är problem, det är jättetråkigt och inget som är hemligt. Det största problemet är att det finns många ingångar och väldigt stora ytor att röra sig på i fastigheten. Sedan har vi problematiken med att den är kulturklassad. Vi får nej från antikvarier eller brandskyddskunniga. Skalskydd och sådant är antikvarierna väldigt petiga med, säger han.

Som lösning installeras nu elektroniska läsare, så kallade "blippar", i hissar och in till våningsplan. De ska göra det svårare för obehöriga att röra sig i huset. Gällande den eventuella bordellverksamheten har polisen inte hört av sig.

– Först och främst tycker jag det är tråkigt att folk ägnar sig åt sådant. Men jag har inget som styrker att det förekommit sådana saker i vår fastighet. Jag vill inte att det förekommer i någon av fastigheterna vi förvaltar.

"Kanske är van vid det"

Alice Körnung bodde tidigare i Skatteskrapan, som tampas med liknande problem och nyligen kallades för ”stadens största misstänkta bordell”. Hade hon inte haft kort tid kvar på studierna hade hon valt ett annat boende.

– Jag trivs jättebra, det är en jättefin lägenhet. Förutom personen i soffan har det varit lugnt. Det känns lite osäkert och alltid lite konstigt, men jag kanske blir van vid det.

De har startat upprop för ett drogfritt Kungsholmen

Ofta lämnas saker i studierummen, dit obehöriga tar sig in för att sova. Foto: Emil Salmaso

Inne i huset är mycket omgjort och nytt sedan Svenska bostäder tog över det tidigare S:t Göransgymnasiet. Foto: Emil Salmaso