Både Daniel Källenfors (M) och kommunpolis Pontus Oscarsson tycker att Lidingöborna är bra på att skydda varandra mot brott. Foto: Anna Wilson/Hanna Lilja/polisen

Inbrotten och bildelsstölderna minskar på Lidingö

Sedan toppåret 2017 har inbrotten på Lidingö mer än halverats – ny statistik från polisen. – Ur mitt perspektiv är brottsligheten fortfarande för hög, säger Daniel Källenfors (M).

  • Publicerad 13:48, 20 dec 2019

Nu presenterar polisen sin senaste lokala statistik över brottsligheten på Lidingö.

Flera brottstyper går ner. Inbrotten har till exempel sjunkit kraftigt. Båtmotorstölderna är den typ av brott som går upp.

Enligt polisens lokala brottsstatistik har inbrotten minskat till mindre än hälften jämfört med toppåret 2017. Båtmotorstölderna ökar dock. Statistiken för 2019 är dock inte helt fullständig, då året inte ännu är slut.

 

Kommunpolis Pontus Oscarsson menar att statistiken ger en fingervisning om vilka typer av brott man polisen ska koncentrera sig på under nästa år.

Att inbrotten minskar beror på att återkommande inbrottstjuvar har dömts.

Släktklenoder, konst och finviner i lyxtjuvens gömma

Samtidigt betonar Pontus Oscarsson vikten av kollektivt samarbete mot brott. Grannsamverkan är till exempel på det.

– Jag vill påstå att grannsamverkan stärker den kollektiva förmågan vilket i sin tur minskar brottsligheten och ökar tryggheten, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M), ser positivt på att brotten minskar.

– Men ur mitt perspektiv är brottsligheten för hög i Sverige och på Lidingö, säger han.

M kommer under nästa år fortsatt att arbeta för fler poliser på ön.

– Att vi får vår rättvisa andel av poliser är en en fråga som vi fortsatt kommer att driva.

Under nästa år görs en rad trygghetssatsningar på Lidingö. Staden satsar på fler väktartimmar och övervakningskameror på utvalda ställen är på gång.

– Förvaltningen håller just nu på att identifiera lämpliga platser för trygghetskameror, säger Daniel Källenfors.

Han anser, precis som Pontus Oscarsson att den kollektiva förmågan på Lidingö är en styrka när det gäller att förhindra brott. Han nämner både nattvandrarna, grannsamverkan och båtsamverkan.

– Jag går själv båtvakt på Käppala båtklubb. Jag tror vi har en styrka här på Lidingö och en gemenskap, vi tar ansvar för varandra på ett bra sätt.

Förutom den statistik polisen presenterar har det ju varit några uppmärksammade brott mot äldre, när bedragare tvingat äldre att byta stuprör och sedan krävt dem på stora summor pengar.

Tjuv tvingade 88-åring att köpa bil för en halv miljon

Vad tycker du om den sortens brottslighet?

– Det är ju oerhört fräckt, att ge sig på äldre och att ge sig på någon i sitt hem. Jag pratade med en granne där någon börjat slita i stuprören för några år sedan men hon fick iväg dem. När man ser detta kan man inte bli annat än bestört.