Färre inbrott. Sex inbrott och två inbrottsförsök polisanmäldes i Tyresö under årets första fem månader. Foto: Mostphotos

Inbrotten i Tyresö har minskat – med 83 procent

Åtta stycken. Så många inbrott polisanmäldes i Tyresö under årets första fem månader. Det är överlägset minst sett till de senaste fem åren och en minskning med 83 procent jämfört med i fjol.

  • Publicerad 08:53, 17 jun 2021

År 2020 startade med en av de mest inbrottsdrabbade månaderna under 2010-talet i Tyresö, som Mitt i skrev om då.

Under det årets första fem månader polisanmäldes totalt 46 inbrott och inbrottsförsök i Tyresö. Det är att jämföra med 8 stycken under samma period i år. Årets siffra är inte bara låg jämfört med i fjol utan också jämfört med 2019, 2018 och 2017.

– Hela det här året har det legat på en otroligt låg nivå vilket är väldigt glädjande, säger Ola Åkesson, kommunpolis i Tyresö.

Ser förklaring i hemarbete

Han ser flera troliga förklaringar till minskningen.

– Att många jobbar hemifrån är nog den främsta faktorn bakom att det har skett mycket färre bostadsinbrott. Fler har koll på sina bostäder och sina grannars bostäder och på vilka som rör sig i områdena, säger han.

En annan förklaring tror han ligger i att det har varit svårare att ta sig in i Sverige i och med pandemin.

– Vi vet att en stor del av bostadsinbrotten brukar begås av kriminellt inresta ligor.

En av de större minskningarna

Det är inte bara i Tyresö de polisanmälda inbrotten och inbrottsförsöken har minskat markant i år.

I hela länet syns en minskning med knappt 40 procent under samma veckor. Värmdö och Nacka ingår i samma lokalpolisområde. Där är tappet 60 procent respektive 47 procent, enligt polisens statistik.

Tyresö är en av de kommuner där polisanmälningarna har fallit mest procentuellt. Tre kommuner har en större minskning under perioden.

Vad ser ni att det beror på?

– Det är jättesvårt att svara på. Det kan till exempel slå olika beroende på vad de som sysslar med bostadsinbrott väljer att köra sina brottsliga turnéer, säger Ola Åkesson.

Brukar öka under sommaren

Han konstaterar att coronarestriktionerna nu börjar att lätta och att sommaren är här med stundande semestertider.

– Kanske börjar det nu resas i lite större utsträckning, vilket skulle innebära att färre vaktar sina hus och att det blir enklare för att göra inbrott. Nu har vi väldigt låga nivåer men under semestertider ökar risken för bostadsinbrott historiskt sett.

8 i år – 46 förra året

I siffran ingår polisanmälda inbrott samt inbrottsförsök i villor, radhus och lägenheter i Tyresö kommun. Perioden är v 1–21 respektive år. I år avslutades vecka 21 den 30 maj.

2021: 8

2020: 46

2019: 19

2018: 39

2017: 39

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Vid pågående brott – ring polisen direkt

Ring 112 direkt vid brott som pågår nu eller precis har skett.

Ser du något annat som sticker ut som du kopplar ihop med brottslighet kan du tipsa polisen via polisen.se.

Vill du engagera dig i grannsamverkan kan du kontakta till exempel kommunpolis Ola Åkesson eller Tyresö kommuns säkerhetsenhet.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre