Inbrotten bara ökar – åtta anmälda i helgen

Bostadsinbrottsvågen i Haninge sköljer över allt fler husägare. Den gångna helgen har åtta bostäder fått inbrott. Söderby och södra Handen är mest utsatt just nu.

  • Publicerad 12:19, 20 nov 2017

– I de flesta fall är det altandörrar och fönster som brutits upp, och det är enbart  villor och radhus som utsatts, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Villor och radhus som utsatte i helgen låg på Tuvvägen och Vallavägen i södra Handen, i Söderby, i Västerhaninge, i Tungelsta och på Gålö.

– Tre av inbrotten skedde på Tuvvägen och Vallavägen. Två i Söderby, säger Lars-Göran Rehn.

Polisen: Rekord i bostadsinbrott

Det är inte bara i Haninge som polisen upplever att bostadsinbrotten ökat i år.

– På den regionala brottssamordningen säger man att vi just nu slår rekord när det gäller inbrott totalt i regionen. Alla lokalpolisområden rapporterar in många inbrott just nu, säger Lars-Göran Rehn.

I Haninge har norra Jordbro varit mest utsatt hittills i år, med 30 rapporterade inbrott sedan 1 juni.

På senare tid har dock andra områden utsatts.

– Söderby har säkert haft ett tiotal inbrott nu, säger Lars-Göran Rehn.

Ni har fått kritik från radhusägare i Söderby att ni informerat för dåligt om inbrottsvågen?

– Det är en resursfråga. Någon ska utföra uppdraget, någon ska ta hand om det. Vi ska försöka titta på inbrotten den här veckan. Men polisen rycks ju till allt möjligt hela tiden, både till regionala och lokala insatser.

Sätter ni inte upp lappar och informerar efter inbrott?

– Nej, vi har inga färdiga lappar för det. Vi brukar prata med grannarna, sedan tittar teknikerna i Locus-gruppen på vilka åtgärder som kan göras för att man ska kunna skydda sin bostad och förklarar för de boende, säger Lars-Göran Rehn.

Beroende av uppgifter

Polisen hoppas å sin sida att allmänheten blir mer aktiva och träffsäkra kring uppgifter i samband med rapporterade inbrott.

– Vi behöver ju information från de boende, men jag förstår att det är svårt att fånga in information om vad som skett. Men faktum är att det ofta är väldigt knapphändig information vi får vid inbrott. Det finns aldrig någon som noterat någon registreringsskylt på bilen, och vi får väldigt lite med signalement och uppgifter om till exempel klädsel, säger Lars-Göran Rehn.

– Vi får in en del uppgifter till vår brevlåda, men det är tyvärr inte greppbart.