Rörd. Linda Larsson driver Café Coffeeli på Pilottorget I Skarpnäck. Foto: Sacharias Källdén

Inbrott på kaféet – då rycker Skarpnäcksborna ut

Att det finns en speciell sammanhållning i Skarpnäck blev tydligt när Café Coffeeli på Pilottorget utsattes för ett inbrott. Snart hade en av stamgästerna startat en insamling för att täcka kostnaderna. "Jag är så otroligt tacksam", säger Linda Larsson som driver kaféet.

  • Publicerad 09:18, 17 maj 2021

När Linda Larsson skulle öppna på morgonen den 30 april möttes hon av trist syn. En treglasruta hade krossats och någon hade tagit sig in i kaféet som hon drivit sedan juni 2019. I stället för att öppna för gästerna tvingades hon hålla stängt för att städa upp.

Men redan dagen därpå fick hon plåster på såren i form av uppskattning från stamgästen Josefin Castillo.

– Hon sa att hon tyckte det var hemskt tråkigt att se vad som hade hänt. På eget initiativ publicerade hon sedan inlägg på sociala medier där hon uppmanade människor att skänka pengar, berättar Linda Larsson.

Josefin Castillo själv menar att det är självklart att hjälpas åt och tonar helst ned sin egen insats.

– Jag gjorde ingenting mer än att skriva ett inlägg, men det räcker när det finns engagerade invånare. Det visar att det inte bara är jag som tycker det är viktigt med en levande förort och att Skarpnäck är en plats med en väldigt aktiv community. Sedan handlar mycket om Coffeelis goda rykte, att det är ett härligt ställe där man alltid är välkommen, säger hon.

Stort engagemang

Fyra dagar efter att insamlingen drog igång plingar det fortfarande till i Lindas mobil emellanåt från folk som skänker pengar. Många vet hur tufft det varit för åtskilliga företagare under pandemin och är måna om att verksamheterna ska finnas kvar.

Och kaféägaren har inte långt till tårarna när hon pratar om engagemanget hon mött de senaste dagarna.

– Det är närmare hundra personer som swishat pengar, allt från 20-30 kronor till tusen kronor. Det är helt fantastiskt. Jag är så otroligt tacksam och börjar nästan gråta när jag tänker på det. Det är jättefint. Jättemånga har också kommit in och uppmanat mig att kämpa vidare och inte ge upp, berättar hon och avslutar med en hyllning till området och människorna som lever här.

–  Är det någonstans man ska bo så är det i Skarpnäck. Det är en så otroligt fin grannsamverkan här, säger hon. 

Hon öppnar sitt drömkafé i Skarpnäck

Inbrott. Tjuven tog sig in genom fönstret. Foto: Sacharias Källdén

Tidigare insamlingar

April 2017. Direkten-kiosken i allén knivrånas. Mindre än ett dygn senare har ett 40-tal Skarpnäcksbo skramlat ihop pengar till blommor och godis som plåster på såren.

November 2017. Chows Thai råkar ut för en dyr springnota. Restaurangens stammisar startar snart en insamling för att täcka bortfallet.


 

Visa merVisa mindre