ELDSJÄL. Imran Lodhi har sedan en tid tillbaka tagit över drive in-verksamheten på Storvreten IP efter eldsjälen Leo Damgaard som gick bort i vintras. Kommunen instiftade ett stipendium till minne av Leo, och nu står det klart att det är Imran som får det. Foto: Sacharias Källdén

Imran får eldsjälens första stipendium

Efter Leo Damgaards bortgång i vintras lämnade han otaliga Botkyrka- och Salembor i sorg. Bland dem adepten Imran Lodhi, som tog över den spontana drive in-verksamheten. Nu har han fått det första stipendiet i Leos namn.

  • Publicerad 05:15, 13 jun 2022

Jag skulle nog anse att det här var hans andra hem.

– Att stipendiet finns vet jag, men att jag har fått det? Nej, du skämtar. Eller?

Ungefär så lät det på Imran Lodhi när Mitt i först sökte honom för att stämma träff. Nu, ett par dagar senare, har nyheten sjunkit in både hos honom själv och hans kollegor i Storvretshallen.

Flera av dem som vi springer på gratulerar Imran. Någon omfamnar honom.

– Det är ju på grund av den personliga relation som jag hade till Leo som det här betyder mycket för mig, oerhört mycket, säger han.

Första jobbet

Han blev tidigt en av eldsjälen Leo Damgaards adepter, men att han skulle få ansvaret att driva Leos drive in-verksamhet efter hans bortgång i december i fjol kändes i början avlägset.

– Jag och min kompis Amro, som också jobbade här länge, hängde på drive in när det var i Tuna. Det här var någon gång 2010–11. Det var där vi träffade Leo som tyckte att vi var trevliga och han la märke till att vi brukade besöka verksamheten varje fredag och lördag. Sedan fick vi veta att han ville anställa oss, och tänkte varför inte? säger Imran.

Och vad har det betytt för dig?

– Det har betytt oerhört mycket. Det har hjälpt mig att bygga sociala relationer med ungdomar och äldre, och det har hjälpt mig att utveckla min sociala kompetens. Sedan har ens tålamod testats en del genom åren, och man har lärt sig att bli mer flexibel och problemlösande.

INGÅNGSORD. Imran Lodhi har sedan en tid tillbaka tagit över drive in-verksamheten på Storvreten IP efter eldsjälen Leo Damgaard som gick bort i vintras. Kommunen instiftade ett stipendium till minne av Leo, och nu står det klart att det är Imran som får det. Foto: Sacharias Källdén

"Civilkurage och respekt"

Återkommande nämner en ödmjuk Imran att de skor som Leo lämnat efter sig är stora att fylla. Men han räds inte över det. Snarare tar han sig an utmaningen och hoppas en dag sätta sin egen prägel på Drive in-verksamheten, samtidigt som han för vidare de lärdomar han fick av Leo.

– Civilkurage, hyfs och etikett och respekt. Det är värden som har stagnerat en del i dag, men inom de här väggarna har det alltid varit viktigt. Leo hade skyltar som hängde här i hallen där han betonade respekt och jämlikhet och det har präglat oss. Det vill jag föra vidare, säger Imran.

I dag minns han tillbaka på mentorn Leo med värme.

– Han var jätteuppskattad, och det såg man inte minst på antalet människor som delade grejer om Leo på Facebook, oavsett om det var vid hans bortgång eller i alla otaliga artiklar som har varit med i.

– Jag skulle nog säga att det här var hans andra hem. Många vill kanske spendera sina helger med familjen, men Leo var alltid här för mig och alla andra. Han var verkligen hela områdets extrapappa.

Juryns motivering:

"Imran var en av ungdomarna som först började gå till Leos Drive in. Som ung vuxen var han på glid ett tag, men Leo lyckades fånga in honom tillbaka i Drive in-aktiviteterna i Storvreten som ung ledare. Efter Leos bortgång håller Imran fortfarande Drive in-aktiviteterna vid liv tillsammans med de andra ledarna. Citat från nomineringen: ”Han brinner att hjälpa andra unga, han är en god förebild och förtjänar att bli den första som får Leo Damgards stipendium".

Visa merVisa mindre

Hit gick stipendierna

Botkyrkas idrottstipendium: Grödinge SK.

Botkyrkas kulturstipendium: Taina Virta och Anita Widén.

Botkyrkas barn- och ungdomskulturpris: David Larsson.

Leo Damgaards stipendium: Imra Lohdi.

Botkyrkas stjärnor

Ung idrottare: Maria Petrovic och Tim-Kristian Lukkarinen.

Årets lirare: Elliot Wigforss.

Botkyrkas ledare: Camilla Lindqvist.

Botkyrkas eldsjäl: Johan Faskunger.

Botkyrkas kreativa föreningsentreprenör: Johan Malmström.

Visa merVisa mindre

BUDSKAP. "Leo hade skyltar som hängde här i hallen där han betonade respekt och jämlikhet och det har präglat oss. Det vill jag föra vidare", säger Imran. Foto: Sacharias Källdén