Imamen Mahmoud Khalfi i Stockholms moské vill uppmana till lugn i helgen. Foto: Mitt i

Imamen: ”Vi är inte ensamma – goda krafter visar stöd”

Det är ännu oklart om manifestationerna med koranbränning kommer att få grönt ljus av polisen innan helgen. Stockholms moskéer och muslimska förbund gör allt för att idet inte ska uppstå en situation som i Malmö. – De vill hetsa men det är bättre att inte bli provocerad, säger Mahmoud Khalfi.

  • Publicerad 15:36, 10 sep 2020

Förra veckan ansökte den danske provokatören Rasmus Paludan, ledare för Stram kurs, om att hålla manifestationer med koranbränningar runt om i Stockholm. Sen dess har ledarna för Stockholms moskéer och muslimska organisationer haft en tät dialog med varandra, interreligiösa samfund, polisen och andra organisationer.

– Man har rätt att manifestera och demonstrera, det är garanterat i grundlagen. Men det här är en ren provokation, det handlar om att sprida hat, säger Mahmoud Khalfi som är Imam i Stockholms moské vid Medborgarplatsen.

Fördömer manifestationer

Han är även medlem i Interreligisöa rådet i Stockholm, som främjar samarbete mellan olika samfund.

– Vi har kommit överens om att göra ett uttalande för att fördöma provokationen. Vi är eniga om att visa solidaritet och vädja till att man ska visa respekt för alla religioner.

Polisen har ännu inte fattat något beslut men i ansökan skriver Rasmus Paludan att de kommer att genomföra manifestationerna oavsett om de får tillstånd eller ej.

Tidigt på torsdagsmorgonen brände person i en keps med ”Stram kurs”-logga en koran i närheten av Rinkeby torg. Aktionen filmades och la ut på youtube.

När Stram kurs genomförde manifestationer i Malmö, utan tillstånd, uppstod våldsamma manifestationer i stadsdelen Rosengård. Nu arbetar 15 muslimska samfund i Stockholm för att en liknande situation inte ska uppstå här.

”Bli inte provocerad”

I predikningar och på sociala media uppmanar de alla att behålla lugnet och inte besvara provokationen med våld.

– Vi har ett budskap riktat till muslimer att det bästa är att ignorera det här. De vill hetsa men det är bättre att inte bli provocerad. Vi ber särskilt ungdomarna att lugna ner sig.

Det viktigaste för att bibehålla lugn och ordning tror Mahmoud Khalfi är att polisen och andra myndigheter visar sitt stöd genom att fortsätta dialogerna. Men han efterfrågar också striktare lagar och regler mot skändning av religiösa symboler.

– Man kan tolka grundlagen på olika sätt men polisen har rätt att stoppa det om man börjar bränna eller förnedra koranen. FN har vissa regler som innebär att man ska respektera andra religioner.

– Många kanske inte förstår vad som är problemet, i Sverige kan man köpa vilken bok som helst och göra vad man vill med. Men för oss är koranen guds budskap och det allra heligaste inom religionen.

Många mår dåligt

Han berättar att många medlemmar pratar om att de mår dåligt med anledning av att Stram kurs sökt om tillstånd för manifestationerna.

– Många känner sig attackerade i det heligaste de tror på, många är ledsna och besvikna. Man lider både fysiskt och moraliskt. De frågar vad de ska göra.

Men Mahmoud Khalfi berättar att en stor ljusglimt och tröst i situationen är det stöd de möter från samhället.

– Vi är inte ensamma, goda krafter i samhället visar sitt stöd. Interreligiösa krafter, polisen och även privatpersoner ringer och vill hjälpa.

Inför helgen kommer moskén ha utökat polisskydd.