Populärt häng för måsarna. Foto: Melina Reid

Ilskna måsar attackerar i centrum

De skiter på folk, skränar dagarna i ända – och attackerar. – Fruktansvärt, säger Solnabon Dula som uppmanar folk att sluta mata måsarna i centrum.

  • Publicerad 12:39, 29 jun 2018

En svärm av måsar cirkulerar över fontänen på Solnaplan när Mitt i Solna kommer till platsen efter tips om de ilskna måsarna. Andra plaskar förnöjsamt i vattnet. Måsarna har blivit ett stort problem i centrum, anser Dula som bor alldeles i närheten.

– Det är inte speciellt skojigt att gå förbi. De skiter på folk och skränar, och jag har sett hur de anfaller. Det är fruktansvärt, säger hon.

Problemet, som Dula ser det, är att fåglarna matas och har gjort sig hemmastadda kring fontänen. Hon har flera gånger bett utfodrare att sluta.

Efterlyser matningsförbud

– Men de bryr sig inte. Och så fort någon kastar ut mat så kommer hundra måsar till. Folk måste sluta mata dem, säger hon.

Dula efterlyser skyltar om matningsförbud, eller att kommunen på annat sätt får bukt med den bevingade sommarplågan. På kommunen svarar Christina Hellman, enhetschef för hälsoskyddstillsyn, att man inte ska mata måsar och duvor. 

– Lägger man ut mat till dem så matar man även råttor och möss, säger hon.

Någon skylt är dock inte aktuellt. Däremot kommer kommunen nu att skicka ut brev till näringsidkare med uteserveringar och upplysa om ansvaret att hålla rent och fräscht.

Måsplågan är inget nytt i Solna. Förra sommaren berättade Mitt i om måsnästet på taket till Mall of Scandinavia som plågade de närmast sörjande i bostadshusen ovanpå gallerian. När Mitt i Solna ett år senare når Magnus Erenrot som medverkade i artikeln, råder lugnet före stormen.

– Måsungarna håller på att lära sig flyga just nu, och när de gör det så kommer de upp tilll taket på Mall of Scandinavia. Gissningsvis är problemet här om ett par veckor, säger han.

”Rena Hitchcock-filmen” på Friends

Några fågelskrämmor har satts upp, men:

– Måsarna flyger förbi och skrattar åt dem. Så de hjälper inte.

Men det finns ett hopp. Efter möten med Unibail-Rodamco, som äger Mall of Scandinavia, håller Magnus Erenrot tummarna för nya åtgärder. I väntan följer han och grannarna plågoandarna på avstånd.

– Vi har utsikt över taket till Friends, och det är rena Hitchcock-filmen. På uteserveringarna mellan arenan och Mall of Scandinavia är det också världens måsfest, säger han.