Ilsken Tamsons vill att pendeltåg prioriteras före fjärrtåg

Två kilometer räls är skadad efter olyckan då ett godståg spårade ur i Häggvik natten till i torsdags. Därför måste tågen samsas på färre spår än vanligt, och ofta får fjärrtågen köra före pendeltågen. Nu vill trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) vill se en lagändring.

  • Publicerad 06:10, 15 feb 2021

– Jag kan inte förstå varför vi år efter år håller fast vid gamla regler som gör att pendeltåg med 100 000-tals dagliga resenärer prioriteras ner och får komma på undantag till förmån för många gånger tomma eller nästan tomma fjärrtåg, säger han till P4 Stockholm.

Vill se lagändring

Det är järnvägens gällande prioriteringsordning som säger att sträckans längd prioriteras före antalet resenärer, vilket innebär att fjärrtågen ofta går före pendeltågen.

Händelsen i Häggvik ställer detta på sin spets, menar Kristoffer Tamsons som har skickat in en hemställan till regeringen om en lagändring.

Rälsen måste läggas om efter olyckan i Häggvik – tar flera veckor

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

55+ kan få vaccin – om de kommer på stört

Nyheter Kan skriva upp sig på reservlista för överblivna doser Här kan 55-plussarna få sitt vaccin – om det blir doser över vid dagens slut. Knappt har mottagningen i Slakthusområdet öppnat så hänger de på låset.fredag 16/4 15:20

Sollentuna får 5 nya miljoner till ungdomssatsningar

Nyheter Riktat stöd till sommarjobb, lovskola och lovaktiviteter I går antog riksdagen den nya vårbudgeten. Bland annat anslås riktade statsbidrag åt kommunerna till sommarjobb för unga, lovskola och lovaktiviteter. För Sollentunas del handlar det om 5 miljoner...fredag 16/4 14:40