Ilskan efter rivningshotet: ”Kulturmördare”

En av Farstas få riktigt gamla villor, Marieborg i Farsta strand, riskerar att rivas på grund av mögel. Hembygdsföreningen protesterar och Stadsmuseet vill att den renoveras.

  • Publicerad 14:49, 19 maj 2016

Villa Marieborg byggdes 1902, men innehåller enligt hembygdsföreningen delar ända från 1700-talet. Den ligger på Rådagatan i Farsta strand. Övervåningen har stått tom i många år. På nedervåningen höll förskolan Magelungarna till innan ägaren Sisab (Stockholms skolfastigheter) beslöt att renovera husets ytskikt.

– När innerväggar togs bort upptäckte vi hussvamp och rötskador. Hela konstruktionen är angripen, säger Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Förskolan huserar nu i paviljonger vid Farstabadet. Nyligen lämnade Sisab in en ansökan om att riva den gamla villan.

– Vi vill riva den och bygga en ny förskola. Hussvamp är väldigt allvarligt. Kanske är det teoretiskt möjligt att renovera men den kompetensen har vi inte på Sisab och det är heller inte vår uppgift, säger Thomas Bergsell.

Rivningsplanerna väcker upprörda känslor hos Hembygdsföreningen i Farsta.

– Vi tycker det är jätteviktigt att villan bevaras för eftervärlden, för att visa byggstilen och hur det såg ut här då. Där finns också en väldigt fin kakelugn, säger Elisabeth Gustavsson, ordförande i Farsta hembygdsförening.

Hon menar hållerr staden ansvarig för husets förfall.

– Staden måste ta på sig att huset inte har underhållits ordentligt, säger hon.

Hans Ahlgren, också ledamot i hembygdsföreningen, tar till ännu hårdare ord om Sisab:

– Vi har att göra med kulturmördare av värsta sort, säger han.

Villa Marieborg är grönklassad av Stadsmuseet. Det innebär att den anses särskilt värdefull. I en remiss avstyrker Stadsmuseet rivningen, och skriver att det skulle innebära ”en förlust av stora kulturhistoriska värden”. Stadsmuseet vill istället se en genomgripande renovering.