Anna Gisslén fick ingen manual till sin nya teknikpanel. Bara en snabb genomgång. Foto: Erik Simander

Ilska över usel renovering vid Valla torg

Stockholmshems bespottade renoveringsprojekt vid Valla torg är tänkt att höja standarden för hyresgästerna. Men när folk nu börjat flytta tillbaka till sina nyrenoverade lyor har de mötts av iskalla lägenheter, lösa lister och översvämningar.

  • Publicerad 12:12, 9 nov 2017

På köksbordet hos Anna Gisslén, 46, ligger ett anteckningsblock med en diger lista över brister i hennes – och hennes grannars nyrenoverade lägenheter. Vägglister är inte fastskruvade, fogar saknas mellan kakel och köksfläktar är trasiga.

För Anna Gisslén blev också premiärdoppet i nya badkaret en jobbig historia – då golvbrunnen svämmade över på grund av ett felmonterat vattenlås.

Reza Sarhangpour, 55, och hans 82-åriga mor är två andra hyresgäster boende i området som berättar om liknande problem. Samma dag som Rezas mamma flyttade tillbaka till sin lägenhet upptäckte de en vattenläcka.

– Samtidigt som flyttfirman höll på att lasta in lådor så märkte vi att det rann vatten ner från taket – i hennes nya lägenhet. Och den var färdigbesiktigad, säger Reza Sarhangpour.

Många grannar tycker att det allra värsta är att de inte har någon ordentlig värme i lägenheterna.

– Jag sover fullt påklädd och jag vill inte gå upp på morgonen. Till och med katterna tycker det är kallt. Förut har de sovit lite varstans, men nu sover de intill mig varje natt, säger Anna Gisslén.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lägenheterna är numera utrustade med en pekskärm där de boende kan styra flera inställningar i sina nya lägenheter. Anna Gissléns temperatur är inställd på 23 grader. Något som inte alls märks av i elementen.

Enligt henne har varenda lägenhet i byggnaden problem med värmen. Grannarna har turats om att ringa till det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem för att påtala problemet utan någon vidare återkoppling eller åtgärder.

– Jag har ringt om värmen fyra gånger. Till sist kom en kille som konstaterade att deras instrument var korrekt inkopplat. Jag påtalade då för Stockholmshem att problemet måste ligga någon annanstans, sen har jag inte hört något mer, säger Anna Gisslén.

Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem, beklagar detta.

– Generellt sett så ska vi återkoppla angående felanmälda ärenden. Känner hyresgästerna att återkopplingen har varit dålig är det något vi tar till oss och vill förbättra, säger hon.

Karin Stener berättar att lägenheterna självklart ska vara färdigställda när hyresgästerna flyttar tillbaka. Men erkänner att det finns fall där utförandet har brustit.

– Vi är medvetna om att det kommer in felanmälningar och vi jobbar så fort vi kan. Det är jättebra att hyresgästerna återkopplar så vi kan åtgärda problemen så snart som möjligt, säger hon.

När kommer värmen tillbaka?

– Värmen måste justeras och det sker när hyresgästerna har flyttat in. Just nu pågår injustering så att temperaturen blir bra, exakt när det är klart kan jag inte svara på, säger Karin Stener.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anna Gissléns hyra har redan höjts från 4 990 kronor, till 6 500 kronor. Under de kommande två åren kommer ytterligare drygt 2 000 kronor att läggas på. Valutan för den kraftiga höjningen är hon inte nöjd med.

– Som det är nu har vi i princip betalat för nya köksskåp, väggar och kaklade badrum. De säger att de har höjt vår standard. Men med alla problem tycker jag och många andra att det snarare är tvärtom, säger hon.

Detta har hänt

Renoveringen av bostäderna vid Valla torg påbörjades 2016 och är en del av ett EU-projekt och ska fungera som en förebild för mer hållbara stadsdelar. Arbetet beräknas vara klart under 2018.

Totalrenoveringen innefattar bland annat stambyte, isolering, badrum, och balkonger.

Projektet stötte tidigt på massiv kritik från hyresgästerna som ansåg att de varken kunde påverka beslut eller hade några valmöjligheter angående renoveringen.

Renoveringen medför kraftiga hyreshöjningar. Något som väckte stark kritik bland annat för att det bor många pensionärer med knaper ekonomi i omsrådet.

Efter att Vallaborna demonstrerat utanför stadshuset, lyckades de få till ett möte med bostadsborgarrådet, Ann-Margarethe Livh (V). Hennes löfte var att hyrorna inte skulle bli orimliga.

Visa merVisa mindre