Ilska över stängd krog på Årsta slott

Årsta slotts restaurang har varit stängd för allmänheten hela säsongen. – En katastrof att det inte finns någon öppen restaurang, säger Mariana Ramselius vid golfklubben intill.

  • Publicerad 15:16, 3 aug 2014

På Haninge golfklubbs hemsida står tydligt telefonnumret till restaurangen – lika tydligt står det ”Stängt”. Ringer man krogen hänvisas man till ett mobiltelefonnummer. Men den telefonen är avstängd med nytt telefonsvar.

– Situationen är ett bekymmer. Vi vill ha ett levande område, inte bara golf­are. Ingen av dem som åker ut för att rida eller promenera har någonstans att äta, säger Mariana Ramselius, ordförande i Haninge GK.

Erik Josephson, vid Haninges samhällsutvecklingsavdelning, fick förra året uppdraget att hitta en ny krögare sedan den tidigare lunchkrögaren inte velat driva året runt-öppet. Valet föll på Stockholmskrögaren Johan Persson som fick ett treårskontrakt.

– Krögaren presenterade den mest intressanta lösningen, säger Erik Josephson.

Krogen arrangerade räkkvällar under fjolåret, men golfklubben var redan då besviken över de snåla öppettiderna. I år har det blivit ännu värre, menar klubben.

– Ingen kan få någon lunch längre. I en sådan här fantastisk slottsmiljö är det otroligt tråkigt. Krögaren har inte varit intresserad av att samarbeta kring snabba luncher. Vi i klubben har en kiosk, inget annat. Vi hoppas att en ny entreprenör kommer så fort det går, säger Mariana Ramselius, vars klubb nu hyr in catering vid behov.

Lokaltidningen Mitt i berättar för Johan Persson att frågetecknen kring krogen är många.

– Vi har tankar om förändringar i verksamheten. Inom kort kommuniceras det, säger han och hävdar att krogen aldrig varit stängd.

– Den har hela tiden varit öppen för gruppbokningar.

Erik Josephson medger att läget är problematiskt.

– Man kan väl tycka att man inte riktigt uppfyllt det koncept man presenterade för mig. Krögarens koncept har visat sig vara bröllop och evenemang. Som jag ser det måste en krögare på slottet även sälja lunch, säger han.

Fakta

Populär inspelningsplats för tv och film

Årsta slott uppfördes av grundaren Claes Hansson Bielkenstierna och Barbro Åkesdotter Natt och Dag cirka 1645–1651. Fredrika Bremer (död 1865) tillhör dem som bott på slottet.

Slottet är en populär inspelningsplats. Bland annat har ”Pappas pojkar”, julkalendern ”Tjuvarnas jul”, och ”Hamilton”-filmatiseringarna med Mikael Persbrandt spelats in här.

Ägare är det kommunala fastighetsbolaget Tornberget.

Källa: Slottsguiden

Visa merVisa mindre