SOMMARKROG. Kim Boestam bor precis vid vattnet mittemot restaurangen Ön därifrån oljudet sägs komma. Men enligt restaurangägarna Albin Wessman och Adam Dahlberg har många klagomål gällt rejvfester som hållits efter deras stängning. Foto: Per Brandt/Michael Boestam/Privat

Ilska över hög musik från ö-krog: "Låter som Stureplan"

Sommarkrogen Ön lockar många gäster. Samtidigt har flera klagomål om hög musik kommit in. "Det låter som Stureplan fast utomhus", säger Kungsholmsbon Kim Boestam.

  • Publicerad 12:41, 20 aug 2021

Det är som om hela ön hoppar

Med start förra året har kockduon Adam och Albin drivit sommarkrogen Ön på Långholmen. De har haft öppet varje kväll sedan slutet av juni och restaurangen är mycket populär bland Stockholms unga

Klagomål på ljud i stan ökar

Under sommaren har miljöförvaltningen fått in ett tiotal klagomål och flera telefonsamtal om störande musik från restaurangens uteservering om kvällarna. Flest klagomål har kommit från folk på Kungsholmen och Lilla Essingen.

– Varje kväll fram till ett på natten är allt man hör 'BOM BOM BOM' därifrån. Ljudet hörs i hela lägenheten. Det är som om hela ön hoppar, säger Kim Boestam som har sin lägenhet på Wivalliusgatan på andra sidan vattnet.

–  De som driver stället kanske tänker att alla lämnar staden på sommaren och åker ut i skärgården men vi är många som är kvar här och som påverkas.

"Jobbat med problemet"

Restaurangägaren Albin Wessman känner till klagomålen.

– Vi är medvetna om problemet och har varit öppna för förändringar. Vi har justerat ljudet och bytt musikutrustning för att komma ner i ljudnivå. Men det har också pågått väldigt många privata ravefester utomhus. Många klagomål vi har fått handlar om klockan två eller tre på natten men det är ingen kvar här efter ett, säger han.

Kim Boestam menar dock att den elektroniska musik som har dunkat i hennes lägenhet under sommaren kommer från Ön.

Miljöförvaltningen har gjort en inspektion av restaurangens ljudvolym men den visade inte på några otillåtna nivåer.

–  Majoriteten av de som klagat bor tvärs över vattnet. Hur ljud transporteras över vatten är komplicerat, säger Miriam Adolfsson, enhetschef vid miljöförvaltningen.

Den 21 augusti stänger restaurangen för säsongen. Eftersom det är en tillfällig restaurang finns ännu inga fastställda planer på att öppna där igen nästa år.