Ilska över beslut om att gräva upp discgolfpark

I höst börjar bygget av begravningsplatsen vid Granholmstoppen norr om Tensta. Det betyder att den populära discgolfparken måste avvecklas. Det gillas inte av alla Järvabor. – Det här bidrar till polariseringen i samhället, säger Sarah Hansen Karaduman.

  • Publicerad 13:47, 29 jan 2019

Under måndagskvällen fattade kommunfullmäktigei Stockholm, efter många år av handläggande, slutligen beslut i frågan: begravningsplatsen i Järva blir av. Etapp 1 inleds och discgolfparken kommer därmed avvecklas. Alla partier var för beslutet utom Sverigedemokraterna.

Men i Järva är oenigheten större. Sarah Hansen Karaduman är en av många Järvabor som har engagerat sig i frågan.

– Jag tycker att det är ett absurt beslut. Det är inte taget med hänsyn till de som bor här. Det finns andra platser att bygga en begravningsplats på i närheten. Andra platser som inte är en park som blivit utsedd till Sveriges vackraste park, säger hon.

Liksom många andra använder hon parken främst för rekreation och alltså inte för att spela frisbeegolf.

Discgolföretagaren: ”Jag kommer förlora allt”

Parkens värde som grön oas hävdas också av nätverket ”Låt parken leva!”, som drivit en kampanj där man kan adoptera träd i discgolfparken. 2016 ordnades också en manifestation mot anläggandet av begravningsplatsen.

Mats Löf, ägaren till företaget Järva discgolfpark, som utsågs till Årets park av Elmia 2017, har motsatt sig förslaget från början. Nu har han fått sitt avtal med kommunen uppsagt och är inte nöjd med löfte om en ersättningsplats för sin verksamhet.

–  De degraderar det till en verksamhet. Jag har skapat en park. Det är ingenting man bara flyttar. Jag kommer förlora allt jag har, säger han till Mitt i.

Många har behov av kistgravar

Att det saknas begravningsplatser i Stockholm är ett faktum. Det problemet kommer få en lösning nu när 2 600 kistgravar och cirka 900 urngravar anläggs i första etappen av bygget i Järva. Många gläds åt beskedet, inte bara muslimer, säger Mohamed Hagi Farah i Järva Föräldraallians.

– Vi är glada. Många förstår inte hur viktig den här frågan är i Järva. I det samhälle vi lever är det många som kremeras men här är det många som på grund av sin religion måste begravas i kista, och det kan vara muslimer, judar och kristna, säger han.

Sarah Hansen Karaduman menar att kyrkogårdsförvaltningen skapar en konflikt genom att anlägga parken på ett område där det redan finns intressen.

–  Det här bidrar till polariseringen i samhället. Självklart måste vi ha begravningsplatser. Det är inte det jag sätter mig emot. Jag är emot att man förstör något som redan är vackert, skapat och befintligt, säger hon.

 

 

Fakta

Byggstart hösten 2019

Byggstart planeras till hösten 2019 och cirka 60 procent beräknas vara färdigställd 2021 och resten 2022–2023.

Första etappen av bygget gäller cirka 20 hektar med cirka 2 600 kistgravar och cirka 900 urngravar, minneslundar, servicebyggnad och ceremonibyggnad, infrastruktur samt anläggande av en våtmark.

Kostnader för första etappen beräknas till 330 miljoner kronor. Tillsammans med tidigare kostnader på 27 miljoner beräknas totalkostnaden för investeringen cirka 357 miljoner.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre