Ett av skiften är över för de anställda på Broterminalen. Foto: Niklas Loman

Ilska och stor oro hos anställda efter Coops flyttplaner

Utanför Coops jättelika lager i Bro är himlen gråtung när Mitt i gör ett besök på torsdagen. Anställda vi möter beskriver en stor oro efter beskedet att deras arbetsgivare planerar att lämna Upplands-Bro.

  • Publicerad 13:29, 15 nov 2019

Lastbilar köar lydigt för att passera vakten, innan de kan lasta varor och bege sig ut i landet igen – himlen över parkeringsplatsen är gråtung, vad tänker de anställda om Coops planer på att lämna Bro?

Livsmedelsjättens kamp för att ta rygg på sina konkurrenter kommer av allt att döma föra dem bort från kommunen, och in i ett nybyggt automatiserat lager i Eskilstuna. Därmed hotas närmare 600 jobb vid Broterminalen inom de kommande åren.

Arbetsdagen är över för några av de anställda på Broterminalen. Foto: Niklas Loman

”Folk har familj och skulder, och allt sånt där”

På parkeringen möter vi Daniel Salinas. Han har jobbat på terminalen i tolv år.

– Det är skittråkigt, vad ska man säga, man bor i Bro här, och de ska flytta till Eskilstuna.

Fredrik Kjos (M) om Coop-flytten: ”En tråkig nyhet”

Enligt Daniel är många oroliga efter mötet förra veckan.

 – Du vet, folk har familj och skulder, och allt sånt där.

Foto: Niklas Loman

Styrelsens beslut inväntas

Även om företagets styrelse ännu inte tagit ett formellt beslut tror Daniel Salinas att det hela är mer eller mindre klart.

– Ett sånt här stort företag kan inte bara planera för två-tre år, utan mer tio-femton år framåt.

Anställda passerar där vi står på gångvägen mot de långa raderna av bilar. Situationen till trots verkar Daniel lugn, men precis som många andra vi pratar med, säger även Daniel att han är arg. Skillnaden är att han vill beskriva hur de senaste dagarna sett ut på arbetsplatsen.

Chockplanerna: Coop kan lämna Bro – 600 jobb hotas

Anställda hänvisar till pressjouren

Under Mitt i:s besök är det inte många av de vi pratar med som vill berätta hur de ser på beskedet, många hänvisar oss i stället till företagets pressjour och pekar in mot receptionsdisken i entrén innan de skyndar i väg mot förskolehämtningar, mathandling och middagslagande.

Foto: Niklas Loman

Det är väldigt oroligt såklart, vi pratar om våran framtid”

När mörkret faller och många börjar bege sig hemåt möter vi en person som arbetar på chefsnivå. Mot löfte om anonymitet vill även den här personen ge sin bild.

– Det är väldigt oroligt såklart, vi pratar om vår framtid, det är klart att folk funderar. Framförallt så vet vi ingenting om vad det är som händer förrän beslutet är taget.

Den stora chocken är Eskilstuna”

Att kunna möta anställdas frågor, oro och funderingar efter mötet förra veckan, beskriver personen som svårast i sin roll för tillfället.

Hur vill du beskriva informationsmötet där planerna presenterades?

– Den stora chocken är Eskilstuna. De allra flesta av oss vet att vi måste automatisera för att hänga med konkurrenterna. Men jag tror att de flesta hade förväntat sig att en ny terminal skulle ligga antagligen här ute, eller i närheten i alla fall.

Ventilationen på skola akutdålig

Kungsängen. Arbetsmiljöverket förbjuder Upplands-Bro kommun att använda Ekhammarskolans lokaler till skolverksamhet efter den 26 mars 2021 om inte en rad allvarliga brister som rör skolans ventilation åtgärdas.måndag 30/11 18:10