Anna Larsdotter Persson och Anita Dorazio är besvikna efter kvällens beslut. Foto: Anna Wilson

Ilska när Lidingö klubbade igenom tiggeriförbud: ”Skäms!”

På måndagskvällen röstade fullmäktige om det uppmärksammade tiggeriförbudet på Lidingö. Det blev ja. Lidingöbon Anita Dorazio rasar. – Riv Wallenbergstatyn!

  • Publicerad 20:03, 30 sep 2019

Det blev ja till tiggeriförbud på Lidingö. Det stod klart på fullmäktigemötet i stadshuset på måndagskvällen.

Riv Wallenbergstatyn

Anita Dorazio

Därmed blir Lidingö den första Stockholmskommunen att införa tiggeriförbud. Frågan röstades igenom med minsta möjliga marginal –  26 röster mot 25. Många åhörare var på plats för att följa debatten som de anser vara historiskt viktig.

– Skäms, utropade Lidingöbon Anna Larsdotter Persson som fanns bland åhörarna i fullmäktigesalen när rösträkningen var klar.

”Känner förtvivlan”

Mitt i Lidingö pratar med henne och en annan Lidingöbo, Anita Dorazio efter beslutet.

– Jag känner förtvivlan. Jag hade kanske inte hoppats att någon från ja-sidan skulle ändra sig men jag hade hoppats att någon skulle lägga ner sin röst i alla fall, säger Anna Larsdotter Persson och fortsätter.

– Jag är rädd för den här utvecklingen. Det här är en populistisk politik som förs under förespegling att det är något helt annat eftersom de säger att det är för tiggarnas bästa. Jag köper det inte.

”Har aldrig skämts som nu”

Anita Dorazio är arg.

– Riv Wallenbergstatyn! Vi kan inte ha den längre! Jag är så ledsen. Jag har bott på Lidingö sedan 1963. Jag har aldrig skämts över Lidingö som jag görs nu, säger hon. 

Anita Dorazio är en mångårig företrädare för Stockholms Asylkommitté och FARR, Flykting och Asylkommittéernas riksråd. 2016 fick hon utmärkelsen  Årets Livsgärning på Svenska hjältar-galan.

 

Plakat från lördagens demonstration.

Hade stöd av SD

Majoritetspartierna Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna yrkade bifall till att göra den justering i de lokala ordningsstadgarna som krävs för att införa ett förbud.

– Frågan är komplex. Många Lidingöbor ser tiggeriet som ett stort problem, sade Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsen som inledde debatten.

Till stöd hade majoriteten Sverigedemokraterna. Det var första gången som Lidingömajoriteten sökte stöd från dem, någo som socialdemokraten Daniel Larson påpekade under mötet.

Förbud på tio platser på ön

Liberalerna, som också är en del av majoriteten var emot förbudet. Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet var också de emot ett förbud.

Beslutet att förbjuda tiggeri gäller på tio platser runt om på Lidingö. Dessa platser är:

Rudboda torg
Källängstorget
Lidingö centrum
Torsviks torg
Baggeby torg
Larsbergs centrum
Högsätra (vid Willys och Max)
Skärsätra torg
Breviks centrum
Ica i Käppala.