Rivs. Den här platsen ska bli grönområde, men flera Täbybor undrar om toanödiga kommer sluta kissa på platsen. Foto: Claudio Britos

Ilska när lekplats hotas av kissproblem

Lekplatsen vid torget ska rivas då nödiga nattklubbsgäster använt den som toalett. Ett beslut som upprört flera Täbybor.

  • Publicerad 08:30, 14 okt 2021

För två veckor sedan skrev Mitt i Täby om den orange lekplatsen på Täby torg. På grund av slitage och nattliga gäster som ska ha kissat på lekytorna har politikerna beslutat att riva den. I stället vill de anlägga ett grönområde.

Läs även: Lekplatsen blev toalett – nu rivs den

Detta skapade irritation hos vissa Täbybor som menar att ett grönområde inte kommer få toalettsugna Täbybor att sluta kissa på torget.

– Lösningen kan inte vara att ta bort en populär lekplats för barn. Problemet är avsaknad av offentliga toaletter som finns tillgängliga även under dygnets mörka tider, oavsett om man varit på krogen eller bara plötsligt fått behov, säger Adéle D Carleson som bor i Täby.

Hon fick medhåll från flera läsare när vi publicerade artikeln på Mitt i Täbys Facebooksida. Flera som reagerat menar att det är fel att barnen får lida på grund av att vuxna inte sköter sig.

Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande, blev inte heller han förvånad över reaktionerna. Men enligt honom finns ingen annan utväg.

– Vi kan inte ha en lekplats som är nedkissad. Sedan vet vi inte hur den framtida planeringen för torget ska se ut. Med största sannolikhet skapas en ny lekyta på lämplig plats, säger han.

Han säger även att det redan i dag finns aktiviteter för barn på torget.

– Vi har fotbollsplanen och aktiviteterna som Ung fritid har på somrarna och vattenspelet där barnen leker.

Många har föreslagit att bygga en toalett på torget, är det en lösning?

– Det är inte en lösning. Det är krogarna som ska se till att det finns toaletter, men sedan ser det ut som att problemet ofta uppstår nattetid. Ofta brukar de offentliga toaletterna vara ofräscha och det brukar även pågå annan sorts verksamhet i dem. De är även väldigt dyra, säger han.

"Jag håller med om att det är en dålig blandning, nattklubb där fulla gäster grisar ner och lekplats...... men om man byter ut lekplatsen mot grönområden och hängmattor blir det väl en ännu mer inbjudande toalett/hängplats för packade nattklubbsgäster?" , skriver en Täbybo.

"Fel beslut. Istället för att lösa problem som orsakas av vuxna (ta bort gömställena där det kissas) så tar man bort en mycket populär lekplats för barnen.", skriver en annan.

Vissa tycker dock beslutet var rätt att ta.

"Ja det är en ovanligt ful lekplats och verkar inte användas speciellt mycket. Det behövs mer grönt runt Täby centrum. Torget ger ett kallt och ogästvänligt intryck. Komplettera med pissoar är nog inte fel."

"Det blir nog bra. Gräsmattor har ju mycket bättre uppsugningsförmåga än den orangea stötdämpande ytan som är där nu.", skriver en annan.

Visa merVisa mindre