För att få mer cirkulation på bilar som parkerar vid simhallen och Sundbybergs IP höjer staden parkeringsavgiften från 10 till 15 kronor i timmen på Fredsgränd och delar av Fredsgatan. Nya avgiften gäller dygnet runt hela veckan.

På Fredsgränd måste man redan i dag flytta på bilen efter tre timmar – nu ska den regeln även gälla 48 parkeringar på delar av Fredsgatan mellan klockan 08 och 21.

Även de som har boendeparkering tvingas flytta på bilen efter tre timmar på Fredsgatan – något som flera har reagerat på.

– Sanktionera besökarna som ställer sig här hela helgerna, men vi som bor här måste ha förtur till platserna. Vi betalar skatt och tjänsten heter ju boendeparkering, säger Alexandra Pettersson, som bor på Fredsgatan.

Ännu svårare

Grannen Rima Tanjar är övertygad om att det nu blir ännu svårare att hitta parkering.

– Det finns inga platser på andra gator, säger hon.

Tomas Lindvall, teknisk chef vid samhällsbyggnads- och serviceförvaltningen, skriver i ett mejl till Mitt i att en orsak till förändringen är att just boendeparkerare ska få tillgång till fler platser på kvällar, nätter och helger.

"Staden vill säkerställa tillgänglighet och framkomlighet och att dessa platser ej används för långtidsparkeringar. Om personer med boendeparkering flyttar sitt fordon dagtid och parkerar på ny plats, kommer de att kunna parkera tre timmar även där.", skriver han.

Dåligt för miljön

Alexandra Pettersson tror att det blir rörigt och dåligt för miljön om många ska flytta på bilen var tredje timme.

– De som bor på Tulegatan får boendeparkerare från Fredsgatan och Fredsgränd på sin gata. De få platser som de slåss om där i dag får de nu slåss om ännu mer, säger hon.

Tomas Lindvall skriver att det kan finnas en risk för att fler boendeparkerare måste åka runt och leta plats efter tre timmar och att folk kan behöva parkera längre bort framöver. Men han menar att staden måste väga olika behov för att optimera tillgängliga parkeringsplatser för alla.

"Vi försöker balansera behovet av både boende- och besöksparkeringar så bra som möjligt."