Besvikna. Hans Englund, Tua Hellén, Rima Tanjar och Alexandra Pettersson är besvikna på de nya reglerna. Foto: Privat

Ilska mot nya regler för boendeparkering

Boendparkeringen på delar av Fredsgatan begränsas till tre timmar. Flera p-platser är berörda – dessutom höjs avgiften. Många grannar tror att det blir kaotiskt.

  • Publicerad 01:15, 20 mar 2021

De säger att vi ska kunna parkera i närområdet, men det finns inga platser på andra gator

För att få mer cirkulation på bilar som parkerar vid simhallen och Sundbybergs IP höjer staden parkeringsavgiften från 10 till 15 kronor i timmen på Fredsgränd och delar av Fredsgatan. Nya avgiften gäller dygnet runt hela veckan.

På Fredsgränd måste man redan i dag flytta på bilen efter tre timmar – nu ska den regeln även gälla 48 parkeringar på delar av Fredsgatan mellan klockan 08 och 21.

Även de som har boendeparkering tvingas flytta på bilen efter tre timmar på Fredsgatan – något som flera har reagerat på.

– Sanktionera besökarna som ställer sig här hela helgerna, men vi som bor här måste ha förtur till platserna. Vi betalar skatt och tjänsten heter ju boendeparkering, säger Alexandra Pettersson, som bor på Fredsgatan.

Ännu svårare

Grannen Rima Tanjar är övertygad om att det nu blir ännu svårare att hitta parkering.

– Det finns inga platser på andra gator, säger hon.

Tomas Lindvall, teknisk chef vid samhällsbyggnads- och serviceförvaltningen, skriver i ett mejl till Mitt i att en orsak till förändringen är att just boendeparkerare ska få tillgång till fler platser på kvällar, nätter och helger.

"Staden vill säkerställa tillgänglighet och framkomlighet och att dessa platser ej används för långtidsparkeringar. Om personer med boendeparkering flyttar sitt fordon dagtid och parkerar på ny plats, kommer de att kunna parkera tre timmar även där.", skriver han.

Dåligt för miljön

Alexandra Pettersson tror att det blir rörigt och dåligt för miljön om många ska flytta på bilen var tredje timme.

– De som bor på Tulegatan får boendeparkerare från Fredsgatan och Fredsgränd på sin gata. De få platser som de slåss om där i dag får de nu slåss om ännu mer, säger hon.

Tomas Lindvall skriver att det kan finnas en risk för att fler boendeparkerare måste åka runt och leta plats efter tre timmar och att folk kan behöva parkera längre bort framöver. Men han menar att staden måste väga olika behov för att optimera tillgängliga parkeringsplatser för alla.

"Vi försöker balansera behovet av både boende- och besöksparkeringar så bra som möjligt."

Detta ska gälla

Taxan höjs från 10 till 15 kronor i timmen, dygnet runt och alla dagar, för att parkera mellan simhallen och Tulegatan samt på parkeringarna vid Fredsgränd närmast simhallen.

Parkeringsytorna längs Fredsgränd har sedan något år en tidsreglering som gör att man måste flytta på bilen efter tre timmar. Nu ska det även även gälla 48 parkeringsplatser på Fredsgatan mellan 08.00 och 21.00.

Boendeparkering ska gälla på alla dessa parkeringsplatser men med samma tidsreglering som för besöksparkering.

Totalt handlar det om 87 parkeringsplatser (48 på Fredsgatan), ändringarna träder i kraft 27 april.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Eleverna om distansåret: Man mår bättre i skolan

Nyheter Så har ungdomar i Sumpan tacklat pandemin Kul i början – tråkigare efter ett tag. Svårare att fokusera – men också utvecklande. Så beskriver gymnasielever det konstiga pandemiåret på distans.lördag 17/4 1:15

Solna vill köpa Leo och de andra hästarna på Överjärva

Nyheter Stallet bemöter erbjudandet: "Bra försök" Överjärvas hästar hotas av slakt. Nu kommer ett oväntat erbjudande från Solna stad: Att köpa pållarna på gården.tisdag 13/4 19:15