Ett hundratal personer demonstrerade mot höjningen av SL-kortet. Foto: Anders Göransson

Ilska mot höjda SL-priser:”Leder till segration i vårt Stockholm”

Till årsskiftet höjs priset på SL-kortet igen – denna gång med 40 kronor till 930 kronor. Många är missnöjda och flera demonstrationer har hållits – så även på lördagen. – Jag är stolt över att vi nu kommer ut på gatorna och säger ifrån, säger Alicia Lopez, som demonstrerade vid Odenplan.

  • Publicerad 16:51, 16 nov 2019

Drygt 100 personer trotsade det småruggiga vädret och deltog i en manifestation organiserad av organisationen planka.nu på lördagseftermiddagen.

– Det blir dyrare och dyrare, och det leder till segration i vårt Stockholm. Folk har inte råd med biljetten, så de får hålla sig ute i orterna. Så ska det inte vara, säger Alicia Lopez, som tagit sig dit tillsammans med Jonatan Kaye och lilla Ivy, 1 år. 

Jonatan Kaye, ettåriga Ivy och Alicia Lopez trotsade vädrets makter för att demonstrerar mot dyrare SL-biljetter. Foto: Anders Göransson

För planka.nu, som tycker att kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri, har ilskan över den senaste prishöjningen inneburit vind i seglen.

– Absolut, det ger oss en knuff i ryggen, och det var därför vi startade den här demonstrationen. Det är inte alla som känner till vår ideologi om nolltaxa, de kanske bara ser oss som några som vill planka. Men vi har kämpat för det här sedan 90-talet, säger Naomi Seoud, en av talarna vid demonstrationen.

Höjt pris på SL-kortet – resenärernas åsikter går isär

Naomi Seoud från planka.nu. Foto: Anders Göransson

Men ni har kanske ett pedagogiskt problem. För ni hade inte velat betala även om SL-kortet kostade 300 kronor?

– Nej, precis. Vi kan betala det genom skatten, men vi vill inte ha ett avgiftssystem. Nolltaxa skulle innebära lättnader för dem som har svårast i samhället, medan det kan bli en ökning på några hundra kronor för dem som tjänar över 60 000. Man bidrar med vad man kan, och det skulle vara ett rättvist system.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm motiverar prishöjningarna på SL-biljetterna med förestående satsningar på bland annat renovering av t-banan, nya hissar och rulltrappor och utbyggnaden av t-banan till Barkarby, Nacka och Arenastaden.

SL-kortet höjs igen – så mycket borde det kosta

Fakta

SL:s prishöjning

Vid årsskiftet höjs priset på SL:s biljetter på bred front. 30-dagarskortet blir 40 kronor dyrare och kommer att kosta 930 kronor för vuxna.  För ungdomar, studenter och pensionärer höjs kortet med 30 kronor, till 620 kr.

Enkelbiljett, fullpris, köpt med reskassa höjs med fem kronor, till 37 kronor. Rabatterad enkelbiljett, köpt med reskassa, höjs med tre kronor, till 25 kronor .

En komplett lista med de nya biljettpriserna fastställs vid trafiknämndens möte den 26 november

Källa: Region Stockholm/Mitt i
Visa merVisa mindre