Reaktion. Beslutet att byta namn på en del av Mariebergsparken till "Fria Ukrainas plats" väcker ilska i Moskva. Foto: Olle Anrell

Ilska i Moskva över namnbyte på Kungsholmen

Beslutet att döpa om en del Mariebergsparken till Fria Ukrainas plats har väckt ilska hos Ryssland, enligt DN. Finansborgarrådet i Stockholm säger att beslutet står fast.

  • Publicerad 01:15, 10 maj 2022

Mitt i berättade i slutet av april att politikerna i stadsbyggnadsnämnden beslutat att byta namn på en del av Mariebergsparken till "Fria Ukrainas plats".

https://www.mitti.se/nyheter/parken-vid-ryska-ambassaden-far-nytt-namn/repvdA!oBn9jdXg3ePNOv90XmAuIw/

– Det är för att visa stöd och solidaritet för Ukraina och det ukrainska folket. Men också för att markera mot den ryska regimen, sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) om namnbytet på parken som ligger invid ryska ambassaden.

Ilska i Moskva

Nu skriver Dagens Nyheter att beslutet har väckt starka känslor i Moskva.

Enligt DN ska det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova sagt följande i ett uttalande som riktar sig till Stockholms stadshus:

”Det demoniska modet som har gripit Europa för att visa solidaritet med Kievregimen blir mer och mer pretentiöst”.

Maria Zakharova ska i uttalandet även ha sagt att Moskva skulle kunna döpa om områden nära den svenska beskickningen i Moskva, med koppling till exempelvis slaget i Poltava.

Tar aldrig tillbaka

Enligt DN säger Anna König Jerlmyr till TT att Stockholm koncentrerar sig på händelser för tre timmar sedan, snarare än för 300 år sedan. Hon säger även att beslutet om namnbytet står fast.

– Jag tolkar uttalandet som att de (den ryska politiska ledningen) blir provocerade av Stockholms stöd till det ukrainska folkets frihetskamp och kritiken mot den ryska regimen. Det har nu uppenbart fått motreaktioner, vilket vi hade väntat oss. Vi vill ju att vår kritik ska nå fram, inte bara till den ryska regimen utan också till det ryska folket, säger Anna König Jerlmyr till TT, enligt DN.