Den 20 augusti höll partiet Nyans ett valmöte i Rinkeby, som enligt partiet själva var fullsatt och som också livesändes från deras Facebooksida.

På mötet höll ett av partiets toppnamn, Bashir Aman Ali ett anförande.

Han sa bland annat att riksdagspartierna tävlar om att motarbeta minoritetsgrupper, särskilt muslimer. Han sa också att det stiftas lagar i Sverige bara för att utsätta muslimer och att muslimer kan sättas i fängelse utan bevis eller rättegång, för att de anses vara ett "hot mot rikets säkerhet".

Efteråt reagerade stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby-Kista, Ole-Jörgen Persson (M), starkt på uttalandena, som han sett via livesändningen.

– Det var en salig blandning av konspirationsteorier om det svenska samhället, rena lögner från Bashirs sida. Det är helt vansinnigt. Jag tänker att det här partiet inte kan stå oemotsagt när de använder sig av en demokratisk plattform och deltar i valet, säger Ole-Jörgen Persson.

"Vi räknar med att folk har koll"

Nyans partiledare Mikail Yüksel säger att han och partiet ställer sig bakom Bashir Aman Alis uttalanden, men att de kunde ha varit tydligare på vissa punkter.

Mikail Yüksel tar upp regeringens förslag om ett förbud mot att öppna nya religiösa friskolor, som han menar i praktiken enbart skulle drabba muslimer.

Han menar också att Bashir Aman Ali, när han sa att muslimer kan fängslas utan rättegång, syftade på ett specifikt fall där några imamer fängslats och utvisats.

Något som skedde efter att Säpo misstänkte att personerna stod för radikal och våldsbejakande islamism.

Förutsatte ni att alla som såg på mötet hade koll på vad han åsyftade?

– Vi kan inte uttala oss om sannolikheten att folk känner till det eller inte, och ja, vi räknar med att folk har koll. Men så här i efterhand hade vi kunnat vara lite tydligare där, säger Mikail Yüksel.

Ni säger er verka för "ett samhälle som håller ihop", men finns det inte risk att sådant här misstolkas och bidrar till en "vi mot dom"-känsla? Hur kommer det sig att han fick stå oemotsagd?

– Han påpekar bristerna i rättsystemet och samhället, något vi håller med om, men absolut, det han sa om att alla kan fängslas kan misstolkas. Det beror på sammanhanget. Vi bör vara mer försiktiga med att säga sådant.

Ole-Jörgen Persson menar att de uttalanden som gjordes på mötet i Rinkeby spär på klyftor.

– Det sådana här uttalanden, som Bashir gjorde, gör är att skapa ytterligare murar mellan majoritet och minoritet, skapa stora klyftor, rädsla och oro. Att han dessutom fick stå oemotsagd av andra partimedlemmar och partiledaren på valmötet blir extra farligt, säger han.