Polisen får in allt fler larm om illegala skogsrejv i Stockholm. Foto: Mostphotos

Illegala skogsrejv blir vanligare – polisen vill att fler larmar

Polisen får in allt fler larm om illegala skogsrejv. Sen slutet av juni har två fester arrangerats i Årstaskogen, rapporterar Dagens nyheter.

  • Publicerad 09:55, 19 jul 2019

Polisen har fått allt fler larm om illegala fester de senaste åren, bland annat i Årstaskogen. Det rapporterar Dagens nyheter.

– Det är absolut ett problem, det är inte det största problemet vi har, men det är ett problem. Människor som bor där blir störda och har svårt att sova, säger Therese Löthman till Dagen nyheter. Hon är kommunpolis i lokalpolisområde Globen där Årsta ingår.

Festerna, som kallas rejv eller open air, ordnas för det mesta av privatpersoner på olika platser i Stockholmsområdet, ofta i skogar. De drar besökare via ryktesspridning, kompis till kompis, eller genom evenemangsinbjudningar i sociala media.

För att tillställningen ska vara laglig krävs tillstånd från polisen och markägaren – vilket oftast saknas. Det kan röra sig om ofredande eller förargelseväckande beteende. Om man säljer alkohol utan tillstånd kan det dessutom röra sig om brott mot alkohollagen.

”I skogen får alla vara med”

Therese Löthman berättar att det också är vanligt med ingripande för att personer verkar vara drogpåverkade.

– Flertalet är unga på de här festerna och det som vi brukar anmäla när vi är ute på rejvfester är narkotikabrott, säger hon till Dagens Nyheter.

Polisen uppmanar allmänheten att larma om de misstänker att det pågår en illegal skogsfest. Men arrangörerna tror att skogsrejven är en kulturrörelse som är svår att stoppa.

– På vanliga klubbar kanske du inte kommer in om du inte är tillräckligt populär, har fel ursprung eller inte har pengar. Men i skogen får alla vara med, säger Isak Löb, 22, på föreningen Indiebyrån Oskadd till Dagens Nyheter.