Soppåsarna har ringlat sig nedanför sopnedkastet på Tranebergs seniorboende. Foto: Läsarbild Stockholms stad, läsarbild (Collage)

Illaluktande sopor låg på äldres golv – i dagar

I nära en vecka låg ett sopberg på Tranebergs seniorboende och växte. Till slut luktade det så illa att Marianne Witt, som har sin gamla mamma på boendet, larmade. – Det var riktigt äckligt, säger hon.

  • Publicerad 16:34, 27 sep 2018

Sopor, sopor och mer sopor. På Tranebergs seniorboende i Alvik ligger soppåsarna på rad nedanför sopnedkastet i närheten av foajén. Bara meter därifrån finns några av de 60 lägenheterna där de äldre bor.

Soporna låg och luktade nedanför sopnedkastet.

I nästan en vecka ska soporna ha legat och luktat starkt. Marianne Witt, vars gamla mamma bor i huset, reagerade snabbt på snusket och odören.

– Det är en sanitär olägenhet för de äldre. Det är riktigt äckligt alltså, säger hon.

Soporna hämtades – efter en vecka

Seniorbostäderna sköts av det kommunala fastighetsbolaget Micasa. Dit klagade Marianne Witt flera gånger. Men inget hände.

– Jag ringde och blev lovad att soporna skulle tas om hand. Men när jag kom dit dagen efter så var de fortfarande kvar, säger hon.

Först i onsdags togs soporna om hand. Men att de skulle ha legat på äldreboendet i nära en vecka har Christina Kullberg Durén, kommunikationschef på Micasa, svårt att tro.

 – Vi fick en felanmälan i måndags. Det visade sig att sopsugen var trasig och problemet åtgärdades i onsdags. Det är en rimlig tid tycker jag. Vi har 118 fastigheter och kan inte veta om något är fel om ingen anmäler felet till osssäger hon.

Vi har 118 fastigheter och kan inte veta om något är fel om ingen anmäler felet till oss

Marianne Witt känner sig dock inte särskilt lugn av förklaringen. Enligt henne är det inte första gången som hon möts av gamla sopor i foajén. 

– Det här har hänt vid flera tillfällen förut. Jag tycker att Micasa borde skämmas när de låter våra äldre ha det så här, säger hon.