Engagerad. Ilana Eleá vid Bibliotek Barnstugan. Foto: Märta Lefvert

Ilana samlar föräldrar för att öka barnens läslust

Barn och unga läser allt mindre. Det vill Mälar­höjdsbon Ilana Eleá ändra på. Nu bjuder hon in områdets föräldrar till en grupp där man kan stödja och peppa varandra.

  • Publicerad 11:30, 6 okt 2020

En gul lekstuga på Knallevägen 3 är centrum för en lokal läsrörelse i Mälarhöjden. Här driver Ilana Eleá Bibliotek Barnstugan sedan tre år.

Stugan är fylld av böcker som kan lånas eller läsas på plats. Innan pandemin bröt ut bjöd Ilana Eleá också regelbundet in till högläsning och fika.

– Jag vill skapa en kollektiv, litterär atmosfär, öppen och välkomnande. Under corona tar jag bara emot en familj i taget men när pandemin är över blir det som vanligt igen, säger hon.

Bättre balans

På söndag startar hon en ny verksamhet i trädgården. Då möts en grupp föräldrar för att diskutera hur de kan hitta en bra balans mellan skärmtid och läsning för barnen.

– Barnen ägnar väldigt mycket tid åt digitala spel och sociala medier, som är gjorda för att skapa ett beroende. Samtidigt läser de allt mindre, visar undersökningar av Statens medieråd. Det kan vara svårt att ändra på som enskild förälder, men tillsammans kan vi göra något, säger Ilana Eleá.

Tanken är att gruppen ska diskutera fram strategier och ge varandra råd och stöd. Inför mötena ska de också läsa något i ämnet. Först ut är delar av Sissela Nutleys ”Distraherad: hjärnan, skärmen och krafterna bakom”.

Världen vidgas

Läsning vidgar världen, betonar Ilana Eleá.

– När man läser sätts fantasin i rörelse och man ökar sin kunskap om världen. Man får också fler ord och uttryck för att göra sig förstådd.

Ilana Eleá välkomnar alla till Bibliotek Barnstugan – dock med restriktioner i coronatider. Foto: Märta Lefvert

Start på söndag

Namn: Ilana Ileá.

Bor: Mälarhöjden.

Yrke: Poet, skolbibliotekarie.

Aktuell: Hennes föräldragrupp ska öka barnens läslust.

Start: Söndagen den 11 okt kl 10–12 på Knallevägen 3.

Anmälan: ilana.elea@poetryvillage.org

Visa merVisa mindre