Ikeavaruhuset kommer tillfälligt att ligga i shoppingcentrets nya lokaler medan det gamla varuhuset rivs och byggs om på nytt i ungefär samma läge som idag. Foto: Ågren

Ikea vill betala för ny spårväg i Kungens kurva

Ikea ska bygga ett nytt gigantiskt varuhus i Kungens kurva - större än Mall of Scandinavia. Nu är möbeljätten också överens med kommunen att bidra med 22 miljoner kronor till en ny spårväg utanför.

  • Publicerad 09:52, 13 sep 2016

– Det är positivt att Ikea är med och stödjer Spårväg syd, säger Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Om satsningen på en spårväg som knyter ihop Flemingsberg med Kungens kurva och Älvsjö blir verklighet så kommer Ikea bidra med 22 miljoner kronor till en hållplats utanför det nya varuhuset.

Ikea planerar att bygga om möbelvaruhuset så att det sitter ihop med Kungens kurva shoppingcentrum, som också byggs ut och blir dubbelt så stort. Parkeringen flyttas under byggnaderna och en ny stor entré planeras mot Dialoggatan och Tangentvägen, som ska förlängas.

Här vill kommunen också bygga en hållplats för Spårväg syd, som är tänkt att knyta ihop Flemingsberg med Kungens Kurva och Älvsjö.

– Ikea hade kommit långt i sina planer, innan Spårväg syd hade valts ut bland landets viktigaste projekt i Sverigeförhandlingen. Jag är glad över att vi kommit överens med Ikea om bidrag till Spårvägen. Det är rimligt att de som får nytta av ett infrastrukturprojekt också är med och finansierar, säger Dronjak.

Förhandlingar pågår

Just nu pågår förhandlingar om spårvägens framtida finansiering. Staten, landstinget och kommunen förhandlar om bland annat finansiering och löften om nya bostäder. 

– Hur dessa förhandlingar slutar går inte att säga idag, men möjligheten att förverkliga Spårväg syd finns inom räckhåll.

Nya Ikea planeras att stå färdigt 2022. Förhandlingarna om Spårväg syds framtid beräknas vara klara i slutet av 2017.

LÄS OCKSÅ: Kungens kurva ska bli stad med bostäder – får helt nytt Ikeavaruhus