Så här planerades det nya kombinerade shoppingcentret och Ikea-varuhuset att se ut. Foto: Illustration: Ågren

Ikea skrotar planer på nytt varuhus i Kungens kurva

Under flera år har Ikea planerat en ut- eller ombyggnad av det klassiska varuhuset i Kungens kurva. Nu kan HuddingeDirekt avslöja att planerna slopas. Istället satsar de på e-handel.

  • Publicerad 18:53, 28 feb 2018

Planen har varit att göra Ikea-ägda Kungens kurva shoppingcenter tre gånger så stort och bygga ihop det med ett delvis nybyggt Ikea-varuhus.

Men nu läggs planerna på ett nytt möbelvaruhus på is. Anledningen? Möbeljätten ska istället satsa på bättre upplevelser i det befintliga varuhuset och e-handel, som ”växer mest och starkast i Stockholm”.

– Det handlar om att vi vässar oss inom andra områden som vi märker att kunderna uppskattar. Vi tar hänsyn till förändrade konsumtionsmönster. Någon gång vill man åka till varuhuset och få en maximal upplevelse där – se och klämma på hela sortimentet. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man tar med sig varan hem, säger Anna Pilkrona Godden, kommunikationsansvarig för expansion på Ikea Sverige.

– Vi satsar också på bättre serviceerbjudanden, bättre leveranstider, att bättre kunna bistå med den heminredningskompetens som vi besitter.

Inte heller planen att bygga ihop shoppingcentret och det nya varuhuset genom att däcka över Modulvägen är längre aktuell.

– I och med att varuhuset sitter kvar i sitt gamla skal kommer vi inte att bygga ihop det som tidigare planerat, med en shop front inne i varuhuset. Men vi vill absolut skapa bästa möjliga samband, säger Hanna Svensk, kommunikations- och marknadsansvarig på Ikea Centres.

I planbeskrivningen skissades en utbyggnad av varuhuset mot Modulvägen och en sammankoppling med shoppingcentret via en gångbro över vägen.

När vi ringer upp Huddinges kommunstyrelseordförande Daniel Dronjak blir han lite förvånad. Han hade inte hört om de förändrade planerna.

– Nej, det har jag inte. Men de har ju vänt och vridit ganska många gånger på det här projektet. Ett tag skulle de bygga ett provisoriskt möbelvaruhus i shoppinggallerian, sedan skulle de riva och bygga nytt, säger han.

Men att det här skulle vara ett bakslag för kommunen, tycker han inte. Viljan att förändra varuhuset har varit Ikeas önskemål.

– Vi har tagit beslut om detaljplan där vi har haft en stark vilja att det nya ska passa in i miljön som vi håller på att skapa. Framförallt i punkten mot Heron city och de nya bostäderna. Det har vi haft en väldigt bra dialog om. Sedan har jag respekt för att de utformar varuhuset efter vad de bedömer vara rätt.

Klart idag: Avtal om 4200 bostäder i Kungens kurva

Kommunen har inte gått back på att planlägga en ombyggnad som inte blir av, enligt Dronjak. Ikea har nämligen stått för plankostnaden. Ikea är i sin tur förtegna om hur mycket det har kostat att utreda den möjliga ut- eller ombyggnaden.

– Vi ser det som en naturlig del av vår verksamhet att lägga resurser på att noga utreda möjligheter för nya sätt att möta våra kunder, men vad det kostar är inget vi redovisar separat, säger Anna Pilkrona Godden.

Shoppingcentret ska växa

Planerna att göra Kungens kurva shoppingcenter tre gånger så stort är fortfarande intakta. Dagens 25 butiker ska med utbyggnaden bli 130–140 och dagens 25 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta ska bli 60 000 kvadratmeter. Den totala ytan för utbyggnaden blir 54 000 kvadratmeter.

– Målet är att bygga en ny mötesplats som erbjuder positiva upplevelser med ett brett utbud av butiker, restauranger och service. Vi vill att det ska bli den mest attraktiva mötesplatsen för besökare i södra Stockholm. Vår ambition är att öppna under 2021–2022, säger Hanna Svensk.

Preliminär byggstart är satt till slutet av 2018. Men om det förverkligas beror på kommunens arbeten med nya Tangentvägen.

Kungens kurva ska bli stad med bostäder - med ett helt nytt Ikeavaruhus

Det här har hänt

Hösten 2014: Ikea, Ikano och Huddinge kommun påbörjar planarbetet för fastigheterna Kurvan 2 och Kurvan 5, med ambitionen att bygga om det gamla varuhuset, eventuellt riva och bygga nytt. Samtidigt skulle Ikea shoppingcenter byggas ut och byggas ihop med möbelvaruhuset.

Sommaren 2017: Ny detaljplan spikas. Planen möjliggör en utbygnad av Kungens kurva shoppingcenter med totalt 54 000 kvadratmeter, en ombyggnation av Ikea-varuhuset samt en ihopbyggnad av fastigheterna.

Februari 2018: Ikea avslöjar att de har övergett planerna på att bygga om varuhuset.

Visa merVisa mindre