Plantering. Igelbäcken ska rensas på gift genom ett nytt växtprojekt. Foto: Privat

Igelbäcken ska renas i vattenprojekt

Stora mängder föroreningar har konstaterats i Igelbäcken. För att komma till rätta med problemet inleder Solna stad nu ett växtfiltreringsprojekt.

  • Publicerad 16:31, 27 apr 2020

Vi har uppmätt de högsta halterna i länet och blev chockade när vi såg resultatet

Under lång tid har miljögiftet PFAS varit ett stort problem i Igelbäckens vatten. PFAS, som är ett samlingsnamn för flera flourerande ämnen, kommer från bland annat skidvalla, impregnering av textilier och inte minst brandskum. Det har spridits till vattnet.

– PFAS-ämnen kan inte brytas ner utan ackumuleras därmed istället. Forskning visar att ämnena bland annat påverkar reproduktionen och immunförsvaret hos djur, säger Linda Svensson, limnolog i Solna stad.

Spridningen av PFAS kommer till stor del från brandövningar där just brandskum använts.

– På Barkarby flygfält har det övats mycket på flygplansbränder. Vi har uppmätt bland de högsta halterna i länet och blev chockade när vi såg resultatet, säger Linda Svensson.

Tvåårigt projekt

Hon jobbar med vattenfrågor i staden och är inblandad i ett helt nytt projekt som ska testas med start på tisdagen och fram till och med 2021.

– Det är en ny metod med växtfilter, där vi använder ett halvgräs (En gräsliknande växttyp som växer i vatten, reds. anm). Det tar upp föroreningen och bildar en barriär så att det inte sprids i vattnet. Sedan skördas växterna i slutet av året och analyseras, säger hon.

Växterna har tidigare bara testats i laboratorium och det finns förhoppningar om att växterna ska ha ännu mer effekt.

– Eventuellt kan de bryta ner gifterna, det vet vi ingen annan levande organism som kan, säger hon.

Projektet kostar sammanlagt ungefär en halv miljon och finansieras till stor del av pengar från länsstyrelsen och Lova-projektet för lokal vattenvård.

– De står för ungefär 75 procent. Det är ett relativt billigt projekt, säger hon.

Bernhard Huber (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Solna är glad att projektet nu drar igång.

– Jag är stolt att förvaltningen har tagit det här initiativet, säger han.

Bernhard Huber (MP). Foto: Privat

Igelbäcken

Vattendraget Igelbäcken är den mest artrika bäcken i Stockholm. Bäcken har ändat form genom åren och efter att ha slingrat sig rätades den ut för att skapa odlingsmark under 1900-talet.

I bäcken finns fisken grönling som är mycket ovanlig. Fisken har levt i bäcken sedan 1800-talet och trivs i miljön som bäcken erbjuder med klart rinnande vatten och botten av sten.

Källa: Stockholm stad

Visa merVisa mindre