STÄNGT. Biblioteket i Messingen håller stängt till den 24 januari på grund av skärpta nationella restriktioner. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Idrottshallar och bibliotek stänger i över en månad

Upplands Väsbys kommuns bibliotek, fritidsgårdar och idrottshallar håller stängt till den 24 januari. Detta med anledning av regeringens skärpta nationella restriktioner för att minska smittspridningen av covid-19. Även utomhusträningen pausas.

  • Publicerad 11:40, 23 dec 2020

Det är självklart jättetråkigt.

Bibliotek, idrottshallar och fritidsgårdar i Upplands Väsby stängs helt i inledningsvis över en månad – den 21 december till den 24 januari.

– Det är självklart jättetråkigt, men med anledning av det hårda trycket på sjukvården och det höga antalet smittade i Stockholms län har det skett en samverkan i Stockholmsregionen kring en nedstängning, säger Johanna Dermer, enhetschef idrott och fritid på Upplands Väsby kommun och fortsätter:

– Det är baserat både på regeringens uttalande att all ”icke nödvändig” kommunal verksamhet ska stänga ner med omedelbar verkan samt bedömningen av läget från Region Stockholm och deras smittskyddsläkare.

Ingen träning inomhus

All träning inomhus i kommunens lokaler är pausad.

– Privata aktörer tar sina egna beslut, de kan inte kommunen styra över. Men de har ju också Folkhälsomyndighetens riktlinjer att följa, säger hon.

Enda undantaget är de föreningar med idrottare som tävlar på elitnivå – de får fortsätta träna.

– Väsby Hockeys A-lag tränar. Vi har även några landslagshoppare i trampolin och elitsimmare från Väsby simsällskap som fortsätter att träna, säger Johanna Dermer.

Biblioteket stängt

Biblioteket I Messingen stängde den 21 december och håller stängt till och med 24 januari. Böcker kan lämnas tillbaka utanför Messingen, i övrigt är verksamheten stängd. Det finns möjlighet att låna dator under vissa tider i Messingen från och med 28 december. Datorbesöken behöver dock förbokas.

Kommunens fritidsgårdar och ungdomshus stängs också. Personalen kommer att arbeta med digital verksamhet samt på fält.

Utomhusträning stängs

På torsdagen tog kommunen beslut om att även stänga den organiserade träningen utomhus för att minska smittspridningen. Beslutet gäller från och med torsdagen till och med 24 januari.

Från och med 23 december är alltså kommunens samtliga utomhusanläggningar stängda för organiserad idrottsverksamhet. Det gäller även för barn och ungdomar.

– Det har beslutats av kommunen utifrån uppmaning från smittskyddsläkaren i Stockholm att alla invånare ska avstå från organiserad träning utomhus, säger Johanna Dermer.