”Vi vill att skolan visar oss att de arbetar för att detta inte ska hända igen”, säger Ahmed Baraki. Foto: Sofia Ekström

Idris träffades av basketkorg

10-årige Idris Baraki fick en fallande basketkorg i huvudet på skolgården. – Min son kunde ha dött, säger hans pappa Ahmed Baraki. På Stockholms skolor sker mer än en allvarlig olycka i veckan, enligt ­Arbetsmiljöverket.

  • Publicerad 00:00, 23 sep 2014

– Jag var trött och ville vila lite.

Idris hade spelat basketmatch på rasten i början av september. Han lutade sig mot stolpen som håller upp basketkorgen ungefär tre meter upp i luften.

Men stolpen på Bagarmossens skolas gård vinglade till och bulten som höll fast korgen lossnade och föll ner. Basketkorgen följde efter och träffade Idris i bakhuvudet. Han fick en hjärnskakning och fick även sys med sex stygn.

Nu är familjen kritisk till säkerhetsarbetet.

– Vi vill att de visar hur man undviker den här sortens olyckor i framtiden. Min son kunde ha dött, säger Idris pappa och lägger handen på sin sons axel.

Siffror från Arbetsmiljöverket visar att mer än en person i veckan skadar sig allvarligt i någon av Stockholms skolor. Vem som är ansvarig är inte helt lätt att reda ut. Kommunen delegerar ansvar på skolledning och på hyresvärdar.

Enligt Håkan Edman, grundskoledirektör i Stockholm, har man inget system för att skilja på om det är barn eller vuxna som skadat sig på skolorna. Det blir för mycket statistik. I enstaka fall går man in och styr säkerhetsarbetet – annars tycker han att arbetet sköts bäst lokalt.

Hyresvärden Sisab ansvarar för säkerheten på skolgården. Totalt hyr man ut lokaler till 190 skolor i Stockholm och säkerhetsinspektioner sker endast en gång om året. Under tiden förlitar man sig på att skolan själv håller uppsikt och anmäler eventuella fel.

Basketkorgen besiktigades i april tillsammans med övrig lekutrustning på skolan.

– Men det är ingen som klättrar upp och tittar – utan inspektionen består av att man tittar på lekutrustningen så att det ser bra ut, ­säger Thomas Bergsell, press­ansvarig på Sisab.

Vilka följder har olyckan fått hos er?

– Nu är basketkorgen fastsvetsad så att den inte ska kunna falla ner på det sättet igen.

Gör ni likadant på alla basket­korgar på övriga 189 skolor i Stockholm ni ansvarar för?

– Detta är något vi ska diskutera när vi har säkerhetsutvärderingar.

Deirdre Cronin Olsson, rektor på Bagarmossens skola, säger att det är väldigt olyckligt att det här kunde hända.

Ändrar ni era säkerhetsrutiner nu?

– Skolan har rutiner för att anmäla fel så fort de upptäcker dem och vår vaktmästare går igenom skolgården samt byggnaderna varje dag och anmäler de uppenbara fel han hittar.

Fakta

8-åring dog när handbollsmål välte

2009 skrev Mitt i om en 8-årig pojke i Spånga som dog efter att ha fått ett handbollsmål över sig på fritids. Frågan om en fritidsledares ansvar togs hela vägen upp i Hösta domstolen. Fritidsledaren friades från åtalet om vållande till annans död.

2012 rycktes ett fönster i omklädningsrummet i Abrahams­bergskolans gymnastiksal loss av korsdrag. Två pojkar fick glassplitter i ögonen och skador på axlarna.

I år har cirka 50 allvariga olyckor anmälts i Stockholms skolor. Under hela 2013 anmäldes 57.

Källa: Arbetsmiljöverket

Visa merVisa mindre